Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Cirkev rieši obvinenie katolíckeho kňaza. Pred rokmi mal zneužívať chlapca
Zdielať na

Cirkev rieši obvinenie katolíckeho kňaza. Pred rokmi mal zneužívať chlapca

BRATISLAVA / Katolícka cirkev u nás rieši obvinenie zo sexuálneho zneužívania. Podľa výpovede 40- ročného muža ho ako 12- ročného začal zneužívať farár Ladislav J. Podľa výpovede 40- ročného muža ho mal kňaz bozkávať aj uspokojovať. Prípadom sa zaoberá Generálna prokuratúra, a tiež cirkev. Muž sa rozhodol svoj príbeh vyrozprávať z dôvodu, že spomínaný kňaz stále slúži a vzhľadom na to, že už on sám má deti, nechce, aby sa niečo podobné opakovalo.

Pre reportéra Denníka N Karola Sudora o kňazovi porozprával 40-ročný muž. Podľa jeho tvrdení ho mal kňaz bozkávať aj uspokojovať. Prípadom sa zaoberá Generálna prokuratúra, a tiež cirkev. Muž sa rozhodol svoj príbeh vyrozprávať z dôvodu, že spomínaný kňaz stále slúži a vzhľadom na to, že už on sám má deti, nechce, aby sa niečo podobné opakovalo.

"Na generálnu prokuratúru bolo osobne podané toto podanie 23. januára tohto roka a po jeho oboznámení sa prokurátorom trestného odboru generálnej prokuratúry rozhodne o jeho ďalšom zákonnom postupe," informovala hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová. 

"Kompetenciu konať v danej veci má diecézny biskup obvineného kňaza. Ten otvorí vyšetrovanie a zhromaždí svedecké výpovede. Celý prípad následne odovzdá do Vatikánu na Kongregáciu pre náuku viery, ktorá z poverenia Svätého Otca posudzuje delikty sexuálneho zneužívania spáchané klerikmi. Rozsudok teda vynesie samotná kongregácia,"  povedal Martin Kramara za Konferenciu biskupov Slovenska.

Sexuálne zneužívanie detí v USA nepotrestali, hoci cirkev o tom vedela:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy