Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hygienici začali s kontrolami. Dôvodom je rizikové poľské mäso z chorých kráv
Zdielať na

Hygienici začali s kontrolami. Dôvodom je rizikové poľské mäso z chorých kráv

BRATISLAVA / Riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy uviedol, že v utorok spustili hygienici masívne kontroly na všetkých úrovniach, ktoré majú zistiť, či sa na slovenských pultoch nachádza mäso z Poľska. Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná totiž nevylúčila, že by sa poľské mäso na slovenskom trhu nenachádzalo.

Podiel poľského mäsa je na Slovensku 30 až 40 percent, a to aj u výrobcov, ktorý vo svojich mäsových výrobkoch používajú mäso od poľských dodávateľov. "Hovorila som s poľským aj s českým ministrom, je to škandál, nehoráznosť a musí sa to vyšetriť. Určite to bude mať dohru nielen v Poľsku samotnom, ale určite sa tým budeme zaoberať následne aj na rade," povedala ministerka Matečná. Naznačila, že sa môže vyskytovať v pojazdných poľských predajniach s mäsom. "Štátna veterinárna a potravinová správa vypísala cielené kontroly na poľské mäso. Na všetkých stupňoch potravinového reťazca. Na cestách budeme kontrolovať, v skladoch, v prevádzkach, ktoré používajú poľské mäso na výrobu mäsových výrobkov a v obchodnej sieti. Veľký dôraz dáme na ambulantný predaj," uviedol riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Jozef Bíreš.

Ministerka apeluje aj na starostov, ktorí takýmto pokútnym predajcom dávajú priestor v obciach. "My to nevieme vylúčiť, že takéto mäso na Slovensku nie je. Ale opäť apelujem na spotrebiteľa, kupujte slovenské. Kupujte tam, kde vieme, že to prešlo celou našou kontrolou. Od chovov, cez porážky, cez spracovanie až na pulty,“ vyzvala Matečná slovenských spotrebiteľov.

Mäso odrezali, zvyšok vyvážali

Podľa výpovede zamestnancov poľského bitúnku poškodené mäso obrezávali tak, aby vyzeralo zdravo. Mäso z chorých zvierat sa údajne vyvážalo aj do zahraničia, zdravotné riziko tak hrozí aj iným krajinám.

Na stole je opäť aj dvojaká kvalita potravín

Dvojaká kvalita, ktorú ako nekalú obchodnú praktiku koncom minulého roka vypustilo Rakúske predsedníctvo z pripravovanej európskej legislatívy, je znova spať v návrhu nekalých obchodných praktík, informovala o tom ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná na tlačovom brífingu a dodala, že v pondelok v Bruseli o probléme dvojakej kvality rokovala s eurokomisárkou pre spravodlivosť a ochranu spotrebiteľov Věrou Jourovou. "Slovenská národná strana nedopustí, aby sa niektorá z krajín EÚ snažila tento problém zamiesť pod koberec. Proti takýmto snahám budeme bojovať a nedovolíme ich. Vďaka komunikácii s rumunským ministrom poľnohospodárstva, ktoré je od januára predsedníckou krajinou Rady EÚ, našej iniciatíve zaradiť tento bod na včerajšie rokovanie agroministrov a úzkej komunikácii s pani eurokomisárkou Jourovou, sa nám podarilo vrátiť dvojakú kvalitu medzi nekalé obchodné praktiky,“ uviedla podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná.

Slovenský agrorezort proti výrobcom dvojakej kvality podľa ministerky tvrdo zakročí. Dvojaká kvalita je podľa riaditeľa Sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milana Lapšanského fakt a nie mýtus. "Bojujeme s ňou už druhý rok, no mnohí ľudia dvojakú kvalitu ignorujú. Tento problém sa však bez výnimiek týka všetkých nadnárodných firiem, ktoré by si nemuseli zvyšovať zisky na úkor zavádzania spotrebiteľov. V najbližšom čase budeme postupovať podľa príkazov Európskej komisie v postihovaní firiem, ktoré zavádzajú spotrebiteľa v oblasti dvojakej kvality potravín. Komisia odporúča podporiť inštitúcie, ktoré hája záujmy spotrebiteľov a odporúča zavádzať prísne sankcie voči firmám. Maximálna pokuta pritom bude až do výšky 4 % obratu spoločnosti na danom trhu," konštatoval Lapšanský.

O dvojakej kvalite potravín hovoril v Ranných novinách TV JOJ aj europoslanec Ivan Štefanec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy