Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kartičky poistenca prestanú poisťovne vydávať. Dôvodom je e-Zdravie
Zdielať na

Kartičky poistenca prestanú poisťovne vydávať. Dôvodom je e-Zdravie

BRATISLAVA / Kartičky poistenca, v takej forme ako sme ich poznali doteraz, už u lekára nepotrebujete. Môže za to zavádzaný systém elektronického zdravotníctva, takzvané e-Zdravie.

Elektronické zdravotníctvo by malo byť dostupné už u každého lekára a jeho výhody by tým pádom mali pociťovať na celom Slovensku. Jednou z nich je práve ošetrenie u lekára bez toho, aby pacient musel mať pri sebe kartičku svojej zdravotnej poisťovne. 

Poisťovne na to zareagovali a dospelým pacientom takéto preukazy nevydávajú. "Zdravotné poisťovne nevydávajú preukazy poistenca, tie klasické plastové kartičky tým poistencom, ktorí majú vydaný elektronický občiansky preukaz s čipom, alebo tým, ktorí majú doklad o trvalom pobyte s elektronickým čipom," uviedla za Asociáciu zdravotných poisťovní doktorka Katarína Kafková.

Kartičky ale ešte budú 

Niektorí poistenci však kartičku predsa len dostanú. A to napríklad deti - keďže tie ešte nemôžu mať občiansky preukaz. Poisťovne rovnako tak neprestali vydávať takzvané Európske preukazy zdravotného poistenia.

Problémom však stále je prechodné obdobie, a tak sa ešte aj dnes bežne môže stať, že si od pacienta v ambulancii vypýtajú kartičku poistenca. Platné zdravotné preukazy aj preto stále ostávajú v platnosti a mali by ich ľudia nosiť stále pri sebe.

Elektronický systém 

Podľa informácií Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) budú ešte nejaký ten rok platiť. Kým neprejdeme na elektronický systém úplne. "Povinnosť vlastniť elektronický občiansky preukaz s elektronickým čipom začne platiť na Slovensku od 1.1.2022. Dovtedy sa ako pacient u lekára môžeme identifikovať prostredníctvom rodného čísla. To znamená či už kartičkou poistenca, občianskym preukazom, ale takisto aj eID," vysvetlil Boris Chmel, hovorca NCZI. 

Pozrite si archívnu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy