Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sneh až po brucho. Ani srnky na Orave to nemajú ľahké
Zdielať na

Sneh až po brucho. Ani srnky na Orave to nemajú ľahké

ORAVA / Ťažký život majú v týchto dňoch divé zvieratá na Orave. Po obrovskej bielej nádielke sa miestami srny brodia v snehu až po brucho. Navyše, udreli aj tuhé mrazy. Zvieratá sú vyčerpané. A aj krátky presun po zasneženej planine ich stojí veľa síl. Lesníci a poľovníci ich preto častejšie prikrmujú, ale ani ku krmelcom nie je ľahké sa dostať.

Srny majú veľké problémy sa pohybovať v hlbokom snehu. Henrich Brenkus, tajomník poľovníckeho združenia Novoť vraví: "Sme videli zver blízko cesty, na pár krokov, 5 metrov a nepohla sa, bola taká vysilená."

Na prvý pohľad romantika, ale druhý je to trápenie. Srny sa brodia takmer po trup v snehu. S tenkými kopýtkami sa hlboko prebárajú: "Je to ťažké, lebo tá zver nielenže mrzne, kde je veľa snehu, zima, mráz, tá potrava je tiež skrehnutá," hovorí Henrich Brenkus.

V týchto sibírskych podmienkach sú ľahkou korisťou pre šelmy.

"Na jedného vlka pripadá aj 40 ks zvery ročne a to nielen srnčej, ale aj vysokej," hovorí Marián Murín, starosta Mútneho. 

V Mútnom aj ku krmeliskám v lese museli prerážať cestu frézou. Zvieratám dodávajú tzv. objemové krmivo: seno, senáž a aj jadrové krmivo, kukuricu.

Srna môže mať aj tri mláďatá. Ale nie všetky sa dožijú jari. O čosi lepšie sa majú zvieratá v obore.

Zima môže vážne ohroziť život zvierat:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy