Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Shutdown končí, americká federálna vláda je (dočasne) opäť funkčná
Zdielať na

Shutdown končí, americká federálna vláda je (dočasne) opäť funkčná

Archívna reportáž

WASHINGTON / Americký prezident Trump súhlasil s tým, že ukončí takzvaný shutdown vlády napriek tomu, že nedostal prísľub na podporu výstavby múru na južných hraniciach. Státisíce federálnych zamestnancov sa tak budú môcť vrátiť na svoje pracoviská a údajne v krátkej dobe získajú aj spätne zaplatené za prácu počas shutdownu.

Najdlhší shutdown v dejinách USA končí - prezident Donald Trump sa rozhodol znovu otvoriť federálnu vládu bez toho, aby boli dohodnuté miliardy dolárov na výstavbu múru. 

Prezident Trump to ohlásil v Ružovej záhrade Bieleho domu, no nepriznal pri tom porážku. Naopak, situáciu podľa portálu CNN opakovane vykresľoval ako kľúčovú otázku národnej bezpečnosti a vyhlásil, že na obzore je ďalší shutdown. Funkčnosť vlády je zaručená len do 15. februára.

"Ako každý vie, mám k dispozícii mimoriadne silnú alternatívu, rozhodol som sa ju však zatiaľ nepoužiť," povedal Trump. "Ak nedostaneme od Kongresu férovú ponuku, vláde bude 15. februára opäť pozastavená, alebo využijem právomoci, ktoré mi prináležia podľa zákonov a ústavy Spojených štátov, aby som adresoval tento výnimočný stav. Budeme mať veľkú bezpečnosť."

Vzhľadom na to, že vo finančných plánoch, o ktorých bude Kongres rokovať, nie je reč o miliardách na múr, demokrati vnímajú Trumpov krok ako svoje malé víťazstvo. Od začiatku totiž tvrdili, že financovanie vlády má prednosť pred riešením výstavby múru.

Podľa prieskumov väčšina ľudí zo shutdownu viní Trumpa. Prieskum Washington Post/ABC, zverejnený len krátko pred Trumpovým prejavom ukazuje, že  podľa 53% respondentov za shutdown môže Trump a republikáni, kým podľa 34% Pelosi a demokrati. Približne 10% oslovených si myslí, že zodpovednosť sa medzi nimi delí rovnomerne.

Politické dopady sa pridávajú k ekonomickým a sociálnym. V piatok musela byť obmedzená prevádzka na dvoch letiskách v New Yorku (LaGuardia a Newark), ako aj na medzinárodnom letisku vo Philadelphii. 

Prezident Trump strávil väčšina štvrtkového večera telefonovaním s rôznymi republikánskymi lídrami, ktorí sa ho snažili presvedčiť o tom, aby ukončil shutdown. Tlak narastal najmä potom, ako v Senáte neprešli dva rôzne návrhy. Potom lídri republikánov a demokratov začali okamžite rokovať o možnosti ukončiť shutdown, pre ktorý 800 tisíc federálnych zamestnancov opäť ďalší piatok nedostalo výplatu. 

Trump prisľúbil, že výplaty čoskoro dostanú: "Zabezpečím, aby zamestnanci dostali svoje výplaty aj spätne a to veľmi rýchlo, alebo tak skoro, ako sa bude dať. Udeje sa to rýchlo."

Na kritiku, že nemá súcit s federálnymi zamestnancami, Trump reagoval pochvalnými slovami na ich adresu. Nazval ich "skvelými ľuďmi".   


Otázka múru zostáva teda naďalej otvorená:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy