Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Výbor o kandidatúre Roberta Fica nerozhodol, hlasovanie skončilo remízou
Zdielať na

Výbor o kandidatúre Roberta Fica nerozhodol, hlasovanie skončilo remízou

BRATISLAVA / Hlasovanie Ústavnoprávneho výboru Národnej rady SR o Robertovi Ficovi (Smer-SD) sa skončilo remízou. Pri expremiérovi hlasovali koaliční a opoziční poslanci v pomere šesť hlasov ku šiestim v prípade jeho splnenia zákonných podmienok a rovnako aj nesplnenia.

Poslanci hlasovali o kandidátoch samostatne, pretože neodhlasovali pôvodné uznesenie o všetkých kandidátoch spoločne. Napriek tomu bude na Ústavnoprávnom výbor NR SR, či zaradí Fica na hlasovanie do parlamentu, ktoré je na programe na konci budúceho pracovného týždňa.

Člen Ústavnoprávneho výboru Ondrej Dostál sa prostredníctvom sociálnej siete vyjadril k dokumentácii Roberta Fica, ktorá má dokazovať, že bol činný v právnickom povolaní v roku 2002 až 2004. Ondrej Dostál označil túto dokumentáciu za ledabolo vytlačené články z internetu, ktoré nič nedokazujú a konanie Fica za čistú frašku.

Predseda parlamentu Danko chce jasný výsledok

"Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Andrej Danko vyzve predsedu Ústavnoprávneho výboru NR SR Róberta Madeja, aby príslušný výbor rokoval až do prejednania praxe Roberta Fica, či už s pozitívnym, alebo negatívnym výsledkom. Každý kandidát má právo na to, aby bol vypočutý a príslušný výbor je povinný rozhodnúť, či spĺňa alebo nespĺňa podmienky. Súčasne predseda parlamentu výslovne upozorní poslanca Kresáka, aby si splnil všetky povinnosti ako člen Ústavnoprávneho výboru. Pokiaľ je poslanec Peter Kresák členom ÚPV, nemá priestor na alibistický postoj. Svojím postojom totiž vytvára patovú situáciu na výbore. Musí si byť vedomý toho, že nepárny počet členov príslušného výboru nie je svojvoľný, nehovoriac o tom, že ak chcel konať čisto a transparentne, bol poslanec Kresák povinný sa svojej funkcie v príslušnom výbore vzdať. Pokiaľ príslušný výbor nerozhodne v celom rozsahu, nebude možné voliť v pléne NR SR ústavných sudcov," uvádza v stanovisku Tomáš Kostelník z kancelárie predsedu parlamentu. 

To, že sa predseda strany Smer-SD Robert Fico bude uchádzať o post ústavného sudcu, potvrdil poslanec Martin Glváč (Smer-SD), ktorý začiatkom januára osobne odniesol Ficovu nomináciu do podateľne Národnej rady SR. Jeho kandidatúru doručil do parlamentu tesne pred uzávierkou podávania prihlášok. Kandidatúra Roberta Fica sa ale nezaobišla bez vyjadrení na jeho adresu od rôznych politikov. Ich reakcie nájdete v nasledujúcej galérii. 

​Fica vypočúvali v prvý deň

Kreovanie Ústavného súdu SR je silnou politickou záležitosťou, uviedol predseda strany Smer-SD a expremiér Robert Fico na úvod svojho verejného vypočutia pred Ústavnoprávnym výborom Národnej rady SR, ktorý vypočúva kandidátov na ústavných sudcov. Podľa jeho slov by bolo najlepšie v tejto situácii dosiahnuť politickú dohodu aj s prezidentom Andrejom Kiskom. 

​Fico dodal, že príklady pôsobenia politikov na ústavných súdoch sú aj v zahraničí. "Netvárme sa, že kreovanie Ústavného súdu SR nie je politickým aktom. Musíme rešpektovať, že tento politický akt je tak silný, že súčasťou ústavných súdov bývajú aj poslanci či premiéri. Príde mi scestné, ak by mali byť diskvalifikovaní politici," uviedol Fico. "Ja sa domnievam, že by bolo najlepšie dosiahnuť dohodu. V opačnom prípade bude tento proces mimoriadne náročný," doplnil. Fico vo svojej úvodnej reči zaútočil aj na prezidenta, keď uviedol, že by mal byť rovnako diskvalifikovaný, pretože viackrát porušil Ústavu SR.

Tesne pred vypočúvaním sa prezident Andrej Kiska naznačil, že Roberta Fica by za ústavného sudcu nevymenoval. Začalo sa teda polemizovať o tom, či Fico vôbec príde na vypočúvanie a či sa nevzdá kandidatúry. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy