Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ako sa Slovensko pripravuje na Brexit
Zdielať na

Ako sa Slovensko pripravuje na Brexit

BRATISLAVA / Téma brexitu bola dnes aj na Úrade vlády. Premiér Peter Pellegrini zvolal poradu všetkých ministerstiev, aby ho informovali, ako sa pripravujú na odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Medzirezortná koordinačná skupina samozrejme pracuje už dlhší čas. Dnešná porada bola ešte pred vystúpením britskej premiérky v Londýne.
"My vieme, čo Briti nechcú, ale nevieme, čo chcú. A preto ja netuším, čo má byť plán B, ktorý chce dnes pani premiérka v britskom parlamente predstaviť," vyhlásil premiér Peter Pellegrini.

Naša vláda a ministerstvá sa však pripravujú na všetky možnosti - od tej najmenej bolestivej, ktorou je riadený odchod Británie po dohode s 27. štátmi únie, až po tej najhorší scenár, ktorým je takzvaný tvrdý Brexit.

Premiér Pellegrini povedal: "Opakujem jasný záväzok SR, že tak, ako budú zachované práva Slovákov, ktorí žijú, pracujú a študujú na území Veľkej Británie, ku dňu odchodu, tak aj SR všetkým obyvateľom Británie, ktorí žijú, pracujú a študujú na území Slovenska, bude garantovať tie isté práva."

Podľa rôznych odhadov je v Británii od 80-tisíc až po 100-tisíc Slovákov. Naša diplomacia už teraz robí rôzne opatrenia a pripravuje aj ďalšie kroky.
ružička: zrejme zvážime posilnenie našich kapacít v Londýne.

Veľa roboty má aj ministerstvo práce, pretože našich ľudí v Británii zaujíma, ako sa Brexit môže prejaviť na ich dôchodkoch, a rôznych sociálnych dávkach. Slovenský ročný objem vývozu do Británie dosahuje zhruba 4 miliardy 800 miliónov eur, dovážame za približne jednu miliardu 300 miliónov. Brexit pocíti aj naša štátna kasa. "Môže znamenať zhruba výpadok na strane príjmov 200 až 500 miliónov eur," priznáva premiér Pellegrini.

Z akých podmienok opustia Briti Úniu? Stále to nie je jasné ani predstaviteľom EÚ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy