Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Alena Zs. v parlamente? Informácie TV JOJ preveruje polícia, kancelária NR SR odovzdala záznamy
Zdielať na

Alena Zs. v parlamente? Informácie TV JOJ preveruje polícia, kancelária NR SR odovzdala záznamy

BRATISLAVA / Vyšetrovatelia si vyžiadali od kancelárie národnej rady informácie o návštevách v parlamente. Televíziu JOJ o tom informovala Kancelária národnej rady. Policajti preskúmajú zoznam návštev v parlamente, zaujímajú sa o Alenu Zs., obvinenú v prípade vraždy Jána Kuciaka.

Podľa informácii televízie JOJ Alena Zs. mohla navštevovať aj parlament, o čom by určite existovali záznamy. Televízia JOJ túto informáciu poskytla aj polícii, priamo jej šéfovi Milanovi Lučanskému. Informácia ho zaujala. "Prezident policajného zboru posunul informáciu vyšetrovaciemu tímu, ktorý sa ňou bude určite zaoberať," uviedol v minulý týždeň v utorok policajný hovorca Michal Szeiff. Informácie o tom, že Alena Zs. mala chodiť do parlamentu, TV JOJ získala od zdroja z prostredia vyšetrovania prípadu. 

V pondelok pre televíziu JOJ Kancelária NR SR potvrdila, že polícia si záznamy už vyžiadala, poskytli ich vyšetrovateľom. Kancelária podrobnosti neposkytla, no je zrejmé, že vyšetrovatelia prípadu Jána Kuciaka teraz majú k dispozícii údaje o návštevách osôb, ktoré parlament navštívili v období možno niekoľkých rokov. Evidenciu Kancelária NR SR vykonáva prostredníctvom pracovníkov odboru ochrany a bezpečnosti. "V zmysle trestného zákona bola Kancelária NR SR požiadaná vyšetrovateľom o dané informácie. Všetky potrebné údaje Kancelária vyšetrovateľovi bezodkladne poskytla," uviedli pre televíziu JOJ zástupcovia kancelárie NR SR. O aké konkrétne obdobie ide, ale kancelária nešpecifikovala. 

Ak Alena Zs. navštívila národnú radu, polícia zistí kedy a za kým tam prišla. 

Zdá sa, že Martin Glváč už v pondelok musel v centrále strany SMER-SD vysvetľovať svoju údajnú komunikáciu s Alenou Zs., ktorá je aktuálne vo väzbe. Opýtať na to sa nám ho ale nepodarilo. Napriek tomu, že sedel v centrále Smeru, vyšiel zadným vchodom, tak by sa vyhol kamerám a schoval sa v druhej budove, kde sú poslanecké kancelárie.

Viacerí politici vyhlásili, že sa na túto tému budú baviť zrejme na koaličnej úrovni. Oficiálne stanovisko o téme rozhovoru na Súmračnej neposkytla ani strana SMER-SD, napriek tomu, že sme komunikovali aj s hovorcom a oslovili sme aj ex-poslanca Roberta Kaliňáka. To, že Martin Glváč spolupracoval s niekým tretím, alebo že ho niekto koordinoval, odmietol aj Úrad špeciálnej prokuratúry. 

"Úrad špeciálnej prokuratúry v minulosti neriešil dôvodnosť a opodstatnenosť spomínanej komunikácie pána poslanca. Či spolupracoval s inými zložkami štátu, o tom nemá Úrad špeciálnej prokuratúry informácie," povedala Jana Tökölyová, hovorkyňa Špeciálnej prokuratúry.

Vstup do parlamentu podlieha prísnej kontrole, ako aj predloženiu občianskeho preukazu. Zamestnanci každú návštevu elektronicky zaregistrujú, ľudia sa tam len tak pohybovať nemôžu. Je len pár oficiálnych dôvodov návštevy ako vstup na balkón určený pre verejnosť, organizovaná prehliadka alebo návšteva konkrétneho poslanca. "Tieto informácie môžeme poskytnúť len orgánom v trestnom konaní, nakoľko sa aj na takéto informácie vzťahuje zákon o ochrane osobných údajov," uviedla minulý týždeň vo svojom stanovisku Kancelária NR SR. 

Viacerí politici ale žiadajú zverejniť, či tam Alena Zs. chodievala. "Bolo by veľmi zaujímavé to zistiť a ja si myslím, že veľmi rýchlo príde na svetlo, že za kým tam do toho parlamentu chodila," poznamenal Boris Kollár.  "Kniha návštev, že kto tam bol alebo nebol, by určite nemala byť neverejným údajom," povedal predseda KDH Alojz Hlina. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy