Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Domácnosti bez vody alebo 30 snehuliakov. Dve tváre snehovej kalamity
Zdielať na

Domácnosti bez vody alebo 30 snehuliakov. Dve tváre snehovej kalamity

ORAVSKÁ LESNÁ / V Oravskej Lesnej zažili náročné chvíle rodičia s piatimi deťmi. Pre snehovú kalamitu boli od víkendu odrezaní od sveta. Nakoniec ich zachránila snehová fréza, ktorá sa prebila k ich domu. V okrese Námestovo v niektorých obciach stále pretrváva mimoriadna situácia.

Pracovníci Oravského záchranného systému spolu s pracovníkmi Oravského múzea prerážali sneh na lesnej železničke a oslobodili úplne zasypanú goralskú drevenicu. V okrese Námestovo v niektorých obciach stále pretrváva mimoriadna situácia. Ani deti nelenili. Vo Vavrečke stojí takmer 30 veľkých snehuliakov. "Prežívali sme to ťažko, ostali sme úplne bez vody," uviedla matka piatich detí.  Neďaleko pri dome sme sedel za volantom traktora otec piatich detí. S manželkou od víkendu prežívali ťažké chvíle. Sneh polámal stromy a tie popadali na elektrické vedenie. "Elektrika odišla a elektrikári sa sem nemohli dostať. Čerpadlo nemohlo vytiahnuť vodu a do studne sa nedalo dostať," povedala manželka. Matka 5 detí našťastie aj počas kalamity mala plnú špajzu potravín. "Chválabohu, sme mali všetko, ale išlo o to, že voda je naozaj základ na všetko, chcete deťom chlebík natrieť a nemáte si, kde ruky umyť," povedala matka 5 detí. 

​Zasypanú dolinu prerezávala počas oslobodzovacích prác takmer 60 ročná fréza. A snaha nebola márna. "Boli sme tu od 8:00 do 14:00 a konečne sa nám podarilo preraziť cestu," opísal práce Jozef Brňák, poslanec OÚ Oravská lesná. "Pomohli sme im (zasypanej rodine), aby boli mobilní, aby mohli ísť do obchodu," povedal Jozef Brňák. "Strašne ďakujeme obecnému úradu, že na nás nezabudol, aj cestárom ďakujem za frézu," dodala s vďakou matka. 

s obrovskými masami snehu sa borili oravskí záchranári a pracovníci múzea. Na vzácnej goralskej drevenici bola takmer dvojmetrová vrstva snehu. "V ťažko prístupnom teréne Oravský záchranný systém použil snežné skútre, aby sme sa mohli dostať k dreveničke," opísal postup práce Igor Janckulík,  podpredseda Oravského záchranného systému.

Aj škôlkári, školáci, rodičia či starí rodičia pracovali tvorivo so snehom. "Na dnešnej akcii sme mali 99 účastníkov, od 2 rokov po 76 rokov," dodala Dana Serdelová, riaditeľka ZŠ A MŠ Vavrečka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy