Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rakúske úrady údajne posielajú pokuty za priestupky aj ľuďom, ktorí na tamojších cestách nejazdili
Zdielať na

Rakúske úrady údajne posielajú pokuty za priestupky aj ľuďom, ktorí na tamojších cestách nejazdili

BRATISLAVA / Rakúske úrady údajne posielajú pokuty za priestupky aj ľuďom, ktorí na tamojších cestách v živote nejazdili. Či ide o chybu v systéme, alebo dokonale premyslený podvod, zatiaľ nevedno.

Zoltán nedávno dostal z Rakúska oznámenie, podľa ktorého mal niekto na jeho vozidle spôsobiť pred Vianocami dopravný priestupok na diaľnici. Úrady mu vymerali pokutu 60 eur a keď nezaplatí, čaká ho trestné konanie či hrozba niekoľkotisícovej sankcie.

"Ja som s autom v Rakúsku nebol. Mám iné auto, ktoré používam, nie toto," opísal Zoltán. Keď zbadal list, ktorý dostala istá pani z východného Slovenska. Zostal prekvapený. "To sedí ten dátum, telefónne číslo sedí, tento pán je vždy iný uvedený, videl som tri papiere, všade boli iné," pokračuje Zoltán. 

Pani dokonca tvrdí, že v Rakúsku nikdy v živote nejazdila. Podobné oznámenia dostali aj ďalší. Zaujímavé je, že všetky majú jedno spoločné. Na hlavičke sporného dokumentu sa nachádza zhodný dátum – siedmy január.

"Bol som na polícii. Snažil som sa zistiť, či sú to dôveryhodné veci, polícia mi povedala, že ona s tým nič nemá," dodáva Zoltán. A v tom je práve problém. Ak by sa niekto rozhodol sfalšovať originálne podklady k pokutám v Rakúsku, dopustil by sa podvodu, ktorý presahuje naše hranice. To je však zatiaľ iba jedna z teórií.

"Nebola to obálka s nálepkou, vyzeralo to ako na počítači vytlačené, z Rakúska to bolo poslané," opisuje Zoltán. Zarážajúce však je, že bankové údaje k účtu, čo spomínali údajní poškodení, sa zhodujú s tými, ktoré rakúske úrady používajú. Porovnali sme ich s podobnou zásielkou, zamestnanca televízie JOJ, ktorý priznal, že u našich susedov prekročil rýchlosť. S prípadom sme sa obrátili na policajného prezídium.

"Vaše informácie preverujeme. Oslovili sme policajnú pridelenkyňu vo Viedni, aby požiadala príslušné rakúske orgány o spoluprácu," povedala hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Viac zatiaľ nevysvetlila ani rakúska polícia.

"Nemôžeme odpovedať za celé Rakúsko, vo Viedni sme spomínané prípady nezaznamenali," povedal hovorca rakúskej polície Patrick Maierhofer. Obrátili sme sa preto aj na spolkové ministerstvo vnútra. Do dnešného dňa sme však oficiálnu odpoveď nedostali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy