Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V USA prestali fungovať úrady. Dotklo sa to aj Slovenska
Zdielať na

V USA prestali fungovať úrady. Dotklo sa to aj Slovenska

BRATISLAVA / Viete si predstaviť, že by štátne úrady naraz prestali fungovať? S takouto situáciou sa už týždne pasujú v Spojených štátoch amerických. Dôvodom je spor o výstavbu múru na hranici s Mexikom. Rozpočet, ktorý ráta s výstavbou, neprešiel. Státisíce úradníkov tak zostali bez výplaty. A problém sa dotkol aj Slovenska.

Svoju kampaň postavil Donald Trump práve na výstavbe múru na hranici s Mexikom. Svoj sľub chce dodržať. Demokrati sú však proti. "Senát vyhlásil obmedzené financovanie rôznych federálnych agentúr, vrátane deviatich ministerstiev a medzi tieto ministerstvá spadá paradoxne aj ministerstvo vnútornej bezpečnosti a spravodlivosti," uviedol analytik GLOBSEC Stanislav Matějka. 

​Amerika tak čelí najdlhšiemu shut downu vo svojej histórii. Začal sa ešte pred Vianocami. Cez sviatky však hlavy ani jednej zo strán sporu nevychladli. Rozpočet naďalej nemá v kongrese podporu. "Som hrdý na to, že sme zavreli úrady kvôli bezpečnosti našej hranice. Pretože ľudia v tejto krajine nechcú kriminálnikov," povedal americký prezident Donald Trump. 

"Väčšinou jedna alebo druhá strana ustúpi, keď vidí, že ich preferencie klesajú práve kvôli shut downu," uvádza analytik. Kontrolóri na letiskách, agenti FBI, správcovia národných parkov. 800 tisíc ľudí bez výplaty. V praxi to znamená, že ani v Bielom dome sa nevarí.

"Návštevu futbalového tímu sme napriek shut downu pohostili. Objednali sme skvelý americký fastfood, ktorý som z vlastného zaplatil," povedal Trump. Shut down, alebo zatvorenie štátnych úradov, sa dotklo aj Slovenska. Americká ambasáda funguje v obmedzenom režime. V budove pracuje len ten, kto nevyhnutne musí. Ani tlačové oddelenie nekomunikuje. Vydalo len všeobecné písomné vyhlásenie:"V súčasnosti budú plánované vízové ​​služby a vybavovanie cestovných pasov na ambasádach a konzulátoch, v režime prepadu prostriedkov pokračovať tak, ako to situácia dovolí."

Vybaviť by vás teda mali, no trocha trpezlivosti vám pri komunikácii s ambasádou nebude na škodu. Zatiaľ to nevyzerá, že by prezident našiel s odporcami spoločnú reč. Odhaduje sa, že ak to potrvá ešte dva týždne, americkú ekonomiku to bude stáť 6 miliárd. A to je viac ako cena za výstavbu múru. "Nikdy neustúpim. Ja som tento súboj nepotreboval," dodáva americký prezident. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy