Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Pri slovenských hraniciach našli uhynutého diviaka. Potvrdil sa mor
Zdielať na

Pri slovenských hraniciach našli uhynutého diviaka. Potvrdil sa mor

BRATISLAVA/BUDAPEŠŤ / Africký mor ošípaných sa objavil neďaleko našich hraníc. Uhynutého 8-mesačného diviaka našli pred pár dňami v Maďarsku, len niekoľko stoviek metrov od Slovenska, blízko obce Drňa v rimavsko-sobotskom okrese. Testy potvrdili, že bol nakazený.

Nebezpečnému vírusu zatiaľ Slovensko úspešne odoláva, no situácia je momentálne veľmi vážna. Posledného nakazeného diviaka totiž našli iba 350 metrov od našich hraníc. Infikovanú zver ešte doteraz nikdy nezaznamenali tak blízko Slovenska. V Rimavskej Sobote v súvislosti s posledným prípadom opäť zasadli experti. "Aby sme vytvorili ešte ďalšie proaktívne opatrenia na zabránenia šírenia tejto nákazy na Slovensko," vysvetľuje Jozef Bíreš, ústredný riaditeľ ŠVPS SR.

Streľba diviakov 

Dôležitú úlohu zohrávajú poľovníci. Riaditeľ komory apeloval, aby pokračovali v znižovaní stavu diviačej zvery. "Tým, že tých diviakov budeme teraz loviť, zabezpečíme pre nich budúcnosť," hovorí Imrich Šuba, riaditeľ kancelárie poľovníkov. 

Zavlečenie nákazy totiž hrozí najmä zo strany diviakov, čím budú premnoženejšie, tým je väčšie riziko. Ak sa vírus dostane na Slovensko, môže to znamenať katastrofu.

Potenciálnym zdrojom nákazy však môže byť aj chladené, či mrazené mäso a tepelne neopracované výrobky. "Takže aj toto je výzva pre slovenského spotrebiteľa, aby v tejto dobe preferoval slovenské bravčové, slovenskú divinu," vraví Bíreš. 

Opatrenia na farmách 

Mesačne na farme v Topoľovke vyexportujú viac ako 5 tisíc kusov odstavčiat a robia všetko preto, aby mor do chovu nedostali. Na farme pravidelne kontrolujú aj oplotenie, aby tak zamedzili nechcenému prístupu diviakov. Najväčším rizikom je však pre nich ľudský faktor.

Cudzí ľudia na farmu vstúpiť nesmú. Zamestnanci sem nesmú bravčové mäso priniesť a ani ho tu konzumovať. "Pokiaľ sa zavlečie, tým pádom bude zatvorená farma a bude to aj strata zamestnania," povedal riaditeľ farmy Julián Škerlik. 

Okrem našich veterinárov opatrenia urobila aj Európska komisia. Po novom bude musieť každý chovateľ registrovať ošípané. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy