Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zamestnanci neurochirurgie UNB napísali list verejnosti. Napriek zákazu nemocnice
Zdielať na

Zamestnanci neurochirurgie UNB napísali list verejnosti. Napriek zákazu nemocnice

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Napätie na neurochirurgickej klinike v Bratislave pretráva. Lekári a sestry totiž tvrdia, že pre nedostatok operačných stolov nemôžu operovať a pracovisku hrozí kolaps. Problém nabral až také rozmery, že ho rezort zdravotníctva začal aktívne riešiť. Ministerka rokovala so všetkými dotknutými stranami.

"Robíme všetko preto, aby prístrojová technika bola na kliniku, čo najskôr dodaná," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. "Pracovníci neurochirurgickej kliniky oznamovali kompetentným, svojim nadriadeným, riaditeľstvu aj samotnej pani ministerke už niekoľko mesiacov dozadu, že tie stoly sú pokazené, že majú vážne problémy," uviedol Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. Univerzitná nemocnica sa ale bránila, že o havarijnom stave kliniky nemala vedomosť.

Rokovanie s ministerkou

Po rokovaní ministerky s prednostom aj šéfkou nemocnice sa ale situácia razantne zmenila. "Ja to považujem za víťazstvo zdravého rozumu. Tá situácia závažná je," hovorí prednosta neurochirurgie Andrej Šteňo. Okrem operačných stolov má klinika problém aj s absenciou navigácie a s nedostatkom sestier. 

"Keď máte namiesto troch stolov jeden, tak je samozrejmé, že sa operácie posúvajú. A to či budeme musieť pacientov presúvať na iné pracoviská, áno aj to je v hre," pokračuje Šteňo. Trvalé stoly budú dodané až v druhej polovici roka po verejnej súťaži. Teraz ich idú dočasne požičať.

Neurochirurgická klinika je podľa 17 tich podpísaných lekárov dlhodobo odkázaná na požičiavanie zdravotníckej techniky od súkromných firiem. Okrem toho sa ale obávajú aj trieštenia ich odbornej pomoci do viacerých pracovísk, čo by mohlo znížiť kvalitu zákrokov.

List lekárov

Neurochirurgovia na čele s ich prednostom, ale trvajú na stanovisku, ktoré je obsahom otvoreného listu adresovaného poslancom ešte v pondelok. Najnovšie už napísali aj druhý list, v ktorom kritizujú zákaz vedenia nemocnice informovať o stave kliniky.

"Sme už doslova šokovaní situáciou, že sme boli predstaviteľmi Ministerstva zdravotníctva SR, ako aj vedením UNB, obvinení „de facto“ z trestného činu šírenia poplašnej správy," píšu v liste. Ohradzujú sa zároveň voči tomu, že im vedenie UNB nedovoľuje komunikovať s médiami. Tým by mohli predložiť dôkazy a uviesť veci na pravú mieru.

Lekári UNB

​"Zdôrazňujeme, že zo šírenia poplašnej správy sme boli obvinení všetci lekári medzinárodne uznávanej Neurochirurgickej kliniky na Kramároch, ako aj naša vedúca sestra a všetky naše úsekové sestry," uvádza list. Udelenie povolenia informovať médiá zamestnancovi je podľa vnútorných predpisov otázkou osobného rozhodnutia riaditeľa nemocnice. Za porušenie zákazu informovania verejnosti prostredníctvom médií hrozia zamestnancom tvrdé sankcie.

Pozrite si reportáž o prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy