Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Pred družstvom založili požiar na znak protestu. Malí farmári sa pustili opäť do boja
Zdielať na

Pred družstvom založili požiar na znak protestu. Malí farmári sa pustili opäť do boja

SOKOLCE / Netradičný spôsob si vybrala skupina malých farmárov na protest proti údajným praktikám tých veľkých. Pred poľnohospodárskym družstvom Sokolce v okrese Komárno podpálili stohy slamy, z ktorých predtým vyskladali slovo demokracia. Domáhajú sa tým svojich pozemkov.

Slovenskí užívatelia pôdy trpia tým, že je rozdrobená na milióny kúskov, keď jednu parcelu vlastní aj vyše 10 ľudí. Riešením je ich scelenie cez takzvané užívanie náhradných pozemkov, ktoré majú majoritní užívatelia poskytnúť tým menším. Tí tvrdia, že im to veľké poľnohospodárske družstvá neumožňujú. Družstvo, pred ktorým farmári na problém poukázali sa bráni, že nič také nerobí.

"Máme pocit, že na Slovensku už zhorela demokracia. Čo sa týka hlavne základných užívacích práv vlastníkov pôdy. Náhradné užívanie je vôbec neakceptované a nevydávané pre malých a stredných farmárov. Veľké podniky sa dohodli, že náhradné užívania nebudú vydávať malým farmárom,"  vyjadril sa  Peter Magdoško z Iniciatívy Poľnohospodárstva. 

"Náhradné pozemky sa užívajú tak, ako sa doteraz užívali a žiadny úmysel im brať náhradné pozemky nemáme . V minulom roku sme vymerali okolo 90 hektárov pôdy," povedal predseda poľnohospodárskeho družstva Peter Lelkeš. 

Časté napäté vzťahy medzi veľkými hráčmi a ostatnými farmármi pripúšťa aj ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré preto vlani pristúpilo k novele zákona, ktorá rieši problém, ak sa niektorí majitelia pôdy nevedia dostať k vlastnej pôde. "Jedna možnosť je dohodnúť sa s ostatnými vlastníkmi alebo spoluvlastníkmi. Ak sa nedohodnú, tak potom odporúčame sa obrátiť na okresný úrad, ktorý nejakým spôsobom potom vie riešiť konkrétne nejaké vymedzenie parciel na konkrétnom poli," vysvetlil hovorca ministerstva poľnohospodárstva Michal Feik. 

"Nikto z našich členov nám neavizoval, že by sa mali vyskytnúť takéto problémy. Ale v každom prípade sa dôrazne ohradzujeme voči akýmkoľvek dohodám, ktoré by mali poľnohospodárom zamedziť v prístupe k pôde," povedala  Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinovej komory.  "To náhradné užívanie je pre nich základ, ktorý je potrebný k tomu, aby dokázali obrábať svoju pôdu," upozornil Magdoško.  

Farmári tiež hovoria, že štát už 30 rokov naschvál nerieši roztrieštené vlastnícke vzťahy k pôde. Tie podľa nich nahrávajú veľkým hráčom, ktorí tých malých pre vidinu tučných dotácií vytláčajú. "Treba si uvedomiť, že na Slovensku je približne 8 miliónov parciel a 100 miliónov spoluvlastníkov na konkrétnych parcelách," upozornil na záver Feik. 

Ministerka Matečná sľúbila farmárom peniaze. Skutočne sa ich ale dočkali? 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy