Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Záchrana troch českých turistov. Uviazli na hrebeni v Malej Fatre
Zdielať na

Záchrana troch českých turistov. Uviazli na hrebeni v Malej Fatre

MALÁ FATRA / Traja českí skialpinisti uviazli v nedeľu popoludní na hrebeni Malej Fatry. Fúkal silný nárazový vietor, bola hmla a turisti v nej stratili orientáciu. Po vyčerpávajúcej snahe nájsť správny smer nakoniec predsa len zavolali na číslo 112 a počkali na pomoc horských záchranárov.

Traja českí skialpinisti podcenili počasie nakoniec potrebovali pomoc horských záchranárov. "Sa vybrali z Vrátnej doliny cez sedlo za Kravarským až na hrebeň Malej Fatry," uviedol horský záchranár Andrej Bárdy. 

​Počasie na hrebeni bolo zlé, fúkalo, snežilo a viditeľnosť bola nízka. "Ten sneh naráža na tvár, doslova to človek cíti ako nejaké bodanie ihličkami je to nepríjemné," vysvetľuje Bárdy.

 Na vrchole Pekelník skialpinistom im už došli sily. Keď ich horskí záchranári našli, boli premrznutí a vysilení, no bez zranení. Snažili sa navzájom zohrievať. Spoločne potom postupovali až do Snilovského sedla odkiaľ sa lanovkou zviezli až do doliny.

Na horách platí naďalej výstraha pred lavínami, ale už len 3 stupňa. Už pri malom dodatočnom zaťažení sa môžu na strmých svahoch uvoľniť lavíny. Nebezpečné sú najmä oblasti Vysokých a Západných Tatier, kde napadlo za poslednú periódu do 120 cm snehu. 

Pozrite si reportáž o situácii v Tatrách: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy