Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kňaz spieval na trojkráľovej omši ako spevák. Doprevádzali ho folkloristi
Zdielať na

Kňaz spieval na trojkráľovej omši ako spevák. Doprevádzali ho folkloristi

NOVÁ VES NAD ŽITAVOU / Rímskokatolícky kňaz v Novej Vsi nad Žitavou pripravil v kostole opäť netradičnú, tentoraz trojkráľovú omšu. Spolu s ním spievali a hrali folkloristi. O kňazovi, ktorého miestni volajú Farky, sme už hovorili na Vianoce, vtedy si zahral aj na fujare.

Sviatok Troch kráľov, ktorý sa slávi už od 3. storočia, si do kostola v Novej Vsi nad Žitavou prišli pripomenúť stovky veriacich. Je to slávnosť, v ktorej sa pre kresťanov zjavuje veľkosť a láska Boha, ktorá priniesla božie narodenie.

Klasický organ v kostole tentokrát vystriedali cimbal, basa, husle a dychové nástroje, spolu s folkloristami zo Zlatých Moraviec. Nábožné piesne, tak dostali ľudovú podobu.

Zahanbiť sa nedal ani miestny kňaz Ľubor Gál a na záver si s ostatnými zanôtil aj on. "Som hlasovo indisponovaný dnes som sa nesnažil hrať na žiadnom hudobnom nástroji," priznal mladý kňaz. Pred necelými dvomi týždňami však farár ukázal, že ovláda aj hudobné nástroje. Zahral a zaspieval s fujarou oblečený v kroji. 

"On je multiinštrumentalista a je výborný spevák a tanečník," pochválila ho Lea Homolová z folklórneho súboru. Kňaz je mimoriadne obľúbený a do kostola dokáže pritiahnuť nielen veriacich, ale aj neveriacich. No a domáci mu dali aj prezývku. Volajú ho Farky a berie to s úsmevom. "Najmä pre mladších a pre deti je úžasná takáto prezývka pre pána farára," myslí si Ľubor. 

Na Vianoce slávili polnočnú omšu vonku a na kopci. Malo to svoje čaro. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy