Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Aj dobre mienená pomoc môže vtákom ublížiť
Zdielať na

Aj dobre mienená pomoc môže vtákom ublížiť

POLONINY / Snehu v týchto dňoch na niektorých miestach až príliš. Pre deti, ale aj dospelých je to často dôvod na radosť, no snehová prikrývka v kombinácii s mrazom je naopak pre vtáky obdobím núdze. Operenci preto hľadajú pomoc u ľudí. Ak ich v tomto období začnete vo svojich záhradkách prikrmovať, na jar vám to vrátia a perfektne nahradia chemické prípravky. Treba však vedieť, čo im nachystať.

"Tým, že je veľa snehu, majú menší prístup k prirodzenej potrave, k semenám tráv, aj preto sa sťahujú k ľudským obydliam," vysvetľuje Jozef Štofík, zoológ zo Správy Národného parku Poloniny. 

A preto sa mnohí ľudia snažia pomôcť prikrmovaním. Vtákom neraz ponúknu suché pečivo, slaninu či klobásu a to sa pre ne neraz môže skončiť aj úhynom. Aj keď pečivo na prvý pohľad vtáčikom chutí, v konečnom dôsledku im podľa odborníkov robí medvediu službu.

Iveta Buraľová, zo Správa NP Poloniny zodpovedná za enviromentálnu výchovu vraví: "Nesmú to byť jedlá solené, korenené, údené, nepoužíva sa pečivo
keď to zle trávi, spôsobuje to také závažné žalúdočné problémy, že môže nastať aj úhyn, že tomu vtáčiku ublížime."

Riaditeľ Správy NP Poloniny Mário Perinaj dodáva: "Mnohokrát sa tieto úhyny nenájdu, lebo vtáctvo, ktoré požije takú potravu, uhynie niekde v lese."

A čím teda kŕmiť: "Tu máme slnečnicu, obľubujú rôzne semiačka, ľanové, jačmeň, pšenicu, jabĺčka. Čím pestrejší jedálny lístok je, tým pestrejšiu paletu vtáctva pritiahneme," hovorí Iveta Buraľová.

V NP Poloniny evidujú asi 220 rôznych druhov vtáctva. My sme sa na pozorovanie vybrali k vodnej nádrží Starina. Túto kombináciu sme videli hneď pri prvej zastávke.

"Jeden je potápač veľký, potápka chochlatá a tretia skupinka bola kačka divá. Si lovia drobné živočíchy, ktoré sa ešte niekde schovávajú alebo aj riasy," vysvetľuje Jozef Štofík.

Budúci víkend prebehne v Európe už po 52krát monitorovacie vtáctva. 13. januára sa môžu zapojiť aj ľudia zo sninského regiónu. Pracovníci zo Správy NP Poloniny im o vtáctve v okolí povedia viac.

Ak vtáctvo prikrmujeme v období núdze práve vo svojich záhradkách, neskôr sa nám to pozitívne vráti. Podľa odborníkov je totiž predpoklad, že na jar zahniezdia práve v našej záhradke a pomôžu nám aj v boji so škodcami, ktoré tam máme.

"Sýkorčia rodina dokáže počas vyvádzania mláďat spotrebovať za sezónu až 30 tisíc húseníc, teda záhradkárovi robí sýkorka veľmi veľkú službu, nemusíme používať toľko chemizácie v záhradke," hovorí Mário Perinaj.

Niekedy žiaľ ľudia vedome nachystajú vtákom potravu, ktorá im ublíži:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy