Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V lesoch s dobrovoľníkmi simulujú vojenský výcvik. Extrémizmus odmietajú, no vláda ich nepozná
Zdielať na

V lesoch s dobrovoľníkmi simulujú vojenský výcvik. Extrémizmus odmietajú, no vláda ich nepozná

HUMENNÉ / Pobehujú nám po lesoch v uniformách so zbraňami v rukách a my vôbec nevieme, čo sú to za zložky - aj týmito slovami reagoval premiér Peter Pellegrini na skupiny, ktoré organizujú vlastné vojenské cvičenia. Televízii JOJ poskytla exkluzívne zábery aj rozhovor organizácia, ktorá sa okrem športových aktivít zameriava aj na simuláciu vojenských výcvikov formou tábora podľa ročných období. Tvrdia však, že s extrémizmom, či s podobnými ideológiami nemajú nič spoločné.

Tréningy v lesoch prebiehajú pod dozorom bývalých vojakov Slovenskej armády. "Učíme ich základné veci pozor, pohov, obraty, pochodovanie," povedal bývalý poddôstojník slovenskej armády Karol. Tvrdia, že ide o neziskovú športovú organizáciu, ktorá nemá nič spoločné s extrémizmom. "Neboli by sme radi, ak by nás niekto označoval za nejakú kontroverznú alebo extrémistickú, polovojenskú skupinu. My nemáme žiadnu ideológiu, má to výhradne len ten športový charakter," pokračoval bývalý poddôstojník slovenskej armády. 

"My vôbec nevieme čo je ich cieľom, čo to za zložky budujú a čo má byť ich účelom. Bol by som radšej, keby išli do našich kasární a tam prejavili svoje schopnosti brániť republiku," povedal premiér Peter Pellegrini. 

Tréningový program, ktorý simuluje vojenský výcvik, prebieha v prírode, a trvá 5 až 7 dní. Účastníci sa učia aj základom sebaobrany a tvrdia, že počas výcviku používajú airsoftové zbrane. "Tu ide aj o súdržnosť. Bez toho, aby ich niekto upozornil vidia, že tomu druhému treba pomôcť tak pomôže. "Tá mladá generácia od tých 15 rokov napríklad si nevie prišiť ani gombík, takže učíme ich základné veci. Ako si má urobiť prístrešok, keby sa stratil v lese, orientáciu v teréne," poznamenal bývalý poddôstojník slovenskej armády Karol. 

"Určite by sme všetci privítali, keby tí, ktorí majú takú veľkú chuť hrať sa na vojakov a pobehujú nám po lesoch so zbraňami a v uniformách, tak by som privítal aby títo vojnychtiví mladí ľudia to robili pod dozorom našich ozbrojených síl, v našich kasárňach," pokračoval Pellegrini. "Našim takým malým cieľom je to, aby sme podporili vstup do ozborojených síl a do armády," dodal Karol. 

Francúzsky legionár o výcvikoch

"Na jedenej strane je to dobré. Lebo dnešné deti, ktoré žijú vo virtuálnom svete, tak by ich to uviedlo do reality a zistili by čo je to disciplína, čo znamená kamarátstvo a solidarita," vyjadril sa bývalý francúzsky legionár Jozef Staviščák. 

Ministerstvo obrany nadšené nie je

Hoci v tomto prípade nejde o nezákonnú organizáciu, naša vláda tejto činnosti naklonená nie je. "Ministerstvo obrany je pripravené a otvorené k odbornej diskusii na tému zložiek na báze občianskej dobrovoľnosti, avšak striktne pod kontrolou štátu," uviedlo ministerstvo obrany vo svojom stanovisku. 

Pozrite si reportáž o tvrdom vojenskom výcviku, ktorý mala vidieť aj vláda. Nastal ale problém:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy