Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
SNS chce mladých nahnať do kasární. Bývalý generál ale tvrdí, že to bezpečnosti nepomôže
Zdielať na

SNS chce mladých nahnať do kasární. Bývalý generál ale tvrdí, že to bezpečnosti nepomôže

BRATISLAVA / Po 13 rokoch od zrušenia povinnej vojenskej služby sa vďaka SNS opäť rozvírila debata o jej znovuzavedení. Znamenalo by to, že by tisíce dospievajúcich mladých mužov dostali uniformy a ich domovom by sa stali kasárne. Význam povinnej služby pre krajinu, ako aj pre samotných dočasných vojakov do ich ďalšieho života, však stále rozdeľuje našu spoločnosť.

Vďaka národniarom každému mladému človeku hrozí, že ho po dosiahnutí dospelosti odrežú na dlhší čas od sveta, aby ho naučili disciplíne a vojnovému umu. 

Dankov návrh sa stretol s okamžitou kritikou opozície. Tá tvrdí, že ministerstvo obrany pod vedením SNS nie je schopné sa vysporiadať s nezáujmom mladých o službu v armáde. Návrh zas podporil premiér Peter Pellegrini, podľa ktorého by si téma zaslúžila celospoločenskú diskusiu. Aj minister financií Peter Kažimír si vie predstaviť, že by jeho syn absolvoval vojnu rovnako ako on. 

Hrdým vojakom bol aj herec Andy Hryc, známy aj ako predstaviteľ Majora Terazkyho z Čiernych barónov. "Ja som mal jedného veliteľa, ktorý sa volal major Cakl. Vojaci mu hovorili cákly Karel. Bol pre mňa takým žiarivým vzorom, keď som hral Terazkyho," povedal Hryc. 

Hryc si zároveň myslí, že mladým ľuďom vojna chýba. "Narozdiel od mnohých iných návrhov SNS, tento návrh má svoje zmysel, pretože, keď sa dívam na novú generáciu zženštilých mladých mužov. Samozrejme, nie tak dlho a nie tak ideologicky zameranú ako bola tá naša," dodal Hryc. 

Bývalý elitný generál ale upozorňuje, že nejde o fazuľky a vymenoval hneď niekoľko vážnych zádrhov Dankovho plánu. "Museli by sa zabezpečiť ubytovacie priestory v kasárňach, nová technika, nová výstroj, ktorú nemáme ani pre profesionálnu armádu. zavádzanie povinnej služby by len zhoršilo podmienky súčasnej profesionálnej armády a nezlepšilo by našu bezpečnosť," povedal bývalý generál Pavel Macko. 

V máji sa mladí mohli prihlásiť na dobrovoľnú vojenskú prípravu. Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy