Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ministerka Saková zverejnila presný termín výberového konania na post policajného prezidenta
Zdielať na

Ministerka Saková zverejnila presný termín výberového konania na post policajného prezidenta

BRATISLAVA / Pre pozíciu šéfa polície bude rok 2019 prelomový. Do praxe totiž vojde novela zákona o policajnom zbore. S ňou aj nové pravidlá voľby policajného prezidenta, ktorého dočasne zastáva Milan Lučanský. Ministerka Denisa Saková už zverejnila aj presný termín výberového konania.

"Podľa schválenej novely zákona ministerstvo vnútra vyhlási výberové konanie na funkciu prezidenta Policajného zboru a na funkciu riaditeľa Úradu inšpekčnej služby do 15. februára 2019," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. Ministerka rezortu vnútra pritom predpokladá, že nový šéf polície aj riaditeľ inšpekčnej služby by mohli byť menovaní do leta. Systém voľby policajného prezidenta je podľa nej dvojkolový. "Najprv kandidátov posudzuje odborná komisia. Zabezpečuje, aby sa do druhého kola dostali len kandidáti, ktorí majú požadovanú odbornosť," dodal.

V druhom kole posudzuje kandidátov branno-bezpečnostný výbor, ktorý rozhoduje nadpolovičnou väčšinou. O odvolaní policajného prezidenta rozhoduje len tento výbor trojpätinovou väčšinou. Odborná komisia do tohto procesu už nezasahuje. 

Táto novinka ale čelila veľkej kritike opozície aj prezidenta Andreja Kisku, ktorý zákon vetoval. Parlament ho ale opätovne schválil. "Dnes riadi políciu jeden minister vnútra, jeden politik. Teraz ju bude riadiť 12 politikov. Tak je to odpolitizované alebo spolitizované?" povedal poslanec Milan Krajniak ešte v októbri. "Kľúčová je tá podmienka, na tej by sme mali trvať, aby bola nadpolovičná väčšina tak pri menovaní ako aj pri odvolávaní," doplnil Galko. 

Andrej Kiska namietal aj nevyváženosť procesu voľby a odvolávania policajného prezidenta. Na to ministerka vnútra reagovala. "Odvolávanie kvalifikovanou väčšinou sme chceli postaviť do rovnováhy s voľbou a s menovaním policajného prezidenta. Ak by sme pri odvolávaní zaviedli jednoduchú väčšinu, tak potom nemá zmysel ani robiť tak komplikovaný spôsob výberu policajného prezidenta," povedal Lazarov.

Podľa novely zákona bude policajný prezident vo funkcii štyri roky a bude možné ho aj opätovne vymenovať. To bude naďalej robiť minister vnútra, ale až po výberovom konaní. Podľa Denisy Sakovej zmeny v polícii treba robiť postupne. Táto novinka ale podľa nej zvyšuje transparentnosť voľby šéfa polície. "Je dobré ak má určitú stabilitu a minimálne garanciu, že ak si riadne plní svoje povinnosti, tak sa môže venovať práci. Nie nejakým hľadaním si politického krytia v prípade, že dôjde k nejakým zmenám na úrovni ministra," povedal premiér Peter Pellegrini. 

Či sa bude o túto funkciu, pri nových pravidlách, uchádzať aj aktuálny policajný prezident Milan Lučanský ešte nie je známe.

Voľba prezidenta policajného zboru bola v poslednom období jednou z najdiskutovanejších tém parlamentu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy