Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nepočujúce deti nedostávajú potrebnú pomoc. Vyriešia situáciu vyššie platy?
Zdielať na

Nepočujúce deti nedostávajú potrebnú pomoc. Vyriešia situáciu vyššie platy?

BRATISLAVA / Problém zlyhávajúceho systému pomoci nepočujúcim deťom sa totiž rezort zdravotníctva rozhodol riešiť. Ročne pribudne až 170 takýchto detí a nevyhnutne potrebujú včasnú intervenciu. Odborníkov je ale extrémne málo a rodičia sú z toho zúfalí.

"Je to kritická situácia. V tomto momente ani v systéme školstva, ani v systéme zdravotníctva títo rodičia s deťmi s poruchou sluchu nedokážu pomoc dostať, pretože nie je dostupná. Ja odhadujem, že nás je tu päť na terénnu rannú intervenciu pre deti s poruchou sluchu," uviedla Silvia Hovorková, špeciálny pedagóg a surdopéd. "Nám záleží, aby tieto deti, ktoré majú nejaký deficit, aby bol tento deficit, čo najmenší v praktickom živote. Tak ministerstvo zdravotníctva sa bude snažiť zvýšiť počty klinických logópédov v našich ústavných zariadeniach," dodala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Okrem klinických logopédov vedia poskytnúť takúto odbornú pomoc deťom s poruchou sluchu aj špeciálni pedagógovia. Tí už ale spadajú pod rezort školstva. A ten v tejto veci mlčí. Naopak Andrea Kalavská už od nového roka zvýši platy klinických logopédov o 10 percent. "Na základe schválenej novely zákona o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa zvýšia platy nelekárskych zdravotníckych povolaní," uviedlo ministerstvo zdravotníctva v svojom písomnom stanovisku. 

Ministerka Kalavská tak odpovedá i na sťažnosť rodičov a odborníkov v tejto oblasti za nedodržiavanie ratifikovaných dokumentov, ktorú dostali oba rezorty. "Tie dokumenty hovoria, že náš štát sa zaviazal k tomu, že bude poskytovať starostlivosť, ktorá je v prospech záujmu dieťaťa," objasnila Silvia Hovorková.

V praxi to ale stále vyzerá inak. Bolesť rodičov je pritom neopísateľná. "Je to obrovský šok v tých prvých dňoch, týždňoch, mesiacoch. Možno aj v rokoch, s tým sa vyrovnať asi nedá. Naozaj je to zúfalá situácia, mnoho rodičov nemá ani to minimum, ktoré by potrebovali, kedže tí špecialisti nie sú," povedal Karol Baláž, otec nepočujúceho Maťka. "Je veľký problém zohnať surdopéda, je veľký problém zohnať logopéda. Tí ľudia sú možno dvaja, traja, ale majú toľko detí, že vám povedia, pardon ja to nestíham časovo. Ale pre tie deti, je aj dva týždne dlhá doba," opísala stav Barbora Lord, mama nepočujúcej Sofie. S tým zápasí aj mamička, ktorej vytúžený synček má ťažkú poruchu sluchu. "Nebola mu poskytnutá starostlivosť zo strany štátu. Nielen čo sa týka načúvacích aparátov, ale aj tá iná podporná starostlivosť, tých surdopédov a logopédov," povedla Ivana Štefánková, mama Tomáša. 

Pre rodičov takýchto detí rezort zdravotníctva zverejnil aj zoznam klinických logopédov. Ministerstvo taktiež požiadalo o akceptáciu navýšenia ich počtu. "Takisto by sme v budúcnosti chceli podporiť, aby títo logopédi boli dostupní aj v rámci domácej starostlivosti," informovala Andrea Kalavská.

Podľa surdopédky situácia je alarmujúca aj preto, že nepočujúce deti nemajú veľa času. Odborníčka tvrdí, že ranná intervencia je pre ne nevyhnutná a pokiaľ takúto pomoc nedostanú včas, má to pre deti vážne dôsledky. "My hovoríme, že invalidizujeme tie deti do budúcnosti," povedal Silvia Hovorková. "Je to hrozne náročné, náročné nielen na čas, ale aj emocionálne, psychicky. Je to ťažké proste," dodala Ivana Štefánková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy