Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Bezradní uprostred jazdy po diaľnici? Pomôže diaľničná patrola
Zdielať na

Bezradní uprostred jazdy po diaľnici? Pomôže diaľničná patrola

BRATISLAVA / Ocitnúť sa na diaľnici a v situácií, kde ste bezradní a neviete si sami pomôcť je nočná mora väčšiny šoférov. Existuje ale služba, ktorá vie v takýchto nepríjemných chvíľach pomôcť a to dokonca bezplatne. Ide o diaľničnú patrolu, ktorá denne rieši množstvo prípadov.

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) spustila službu diaľničnej patroly v apríli v roku 2015. Od jej vzniku 16 vozidiel najazdilo skoro 8.5 milióna kilometrov. Vozidlá sú vybavené potrebným náradím a zamestnanci vás vedia "zachrániť" prbiližne na 800 kilometroch diaľnic a rýchlostných ciest 365 dní v roku 24 hodín nonstop. Napríklad pomôžu, ak sa vodičovi minie palivo a najbližšia čerpacia stanica je vzdialená niekoľko kilometrov. "Posádku vozidla odvezú na najbližšiu čerpaciu stanicu a potom samozrejme aj naspäť k tomu odstavenému vozidlu," uviedla hovorkyňa NDS Michaela Michalová.

​Oveľa častejšie sa ale stáva, že vodiči dostanú na diaľnici defekt a majú problém koleso demontovať a vymeniť ho za rezervné. Alebo im chýba potrebné náradie a niektorým aj dostatok zručností. Samozrejme najdôležitejšia je bezpečnosť, patrola Vás riadne označí takzvanou šípkou, aby neprišlo ku kolízií. "Najčastejšie pracovníci diaľničnej patroly zasahujú pri zabezpečovaní premávky signalizačným vozíkom a to v prípade dopravných nehôd alebo v prípade mimoriadnych situácií aby sa predišlo nejakým ďalším komplikáciám," povedala Michaela Michalová.

Privolať si diaľničnú patrolu sa dá dvomi spôsobmi. Jednou z nich je bezplatné telefónne číslo 0800 100 007. Druhý je mobilná aplikácia pre smartfóny s názvom Pomoc na diaľnici. Aplikácia má výhodu v tom, že vie presne lokalizovať miesto, na ktorom sa nachádzate. Hlavne pri nehodách sa často stáva, že vodiči sú v strese a dezorientovaní. Nevedia presne určiť miesto, smer a kilometer, kde sa nachádzajú. Táto aplkiácia je bezplatná a je dostupná pre najpoužívanejšie operačné systémy IOS a ANDROID. "Okrem toho, že motoristi vďaka tejto aplikácií vedia pomoc privolať doslova jedným klikom pomoc patroly, tak tu nájdu aj čerstvé dopravné správy z nášho operátorského pracoviska. Taktiež vďaka kamerám si môžu pozrieť parkovacie kapacity na parkoviskách a dokonca aj stav na cestách," dodala hovorkyňa NDS.

Nehody na cestách nespôsobuje v tomto čase len nepriaznivé počasie:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy