Jasno
16°
Bratislava
Traja kysuckí richtári majú nezvyčajné mená. Zmysel pre humor im nechýba
Zdielať na

Traja kysuckí richtári majú nezvyčajné mená. Zmysel pre humor im nechýba

KYSUCE / V regióne Kysúc úradujú traja starostovia, ktorí majú zaujímavé mená. Milada Chlastáková, Juraj Hlavatý a Anton Varecha sú richtári, ktorí sa navzájom dobre poznajú. Často sa spolu radia, aby si vedeli poradiť s problémami, s ktorými sa stretávajú pri svojej práci. Ale spája ich aj zmysel pre humor.

Traja starostovia, ktorí sú veľkí kamaráti, majú priezviská, ktoré upútajú a možno sa nad nimi aj pousmiať. Prvou dámou kysuckej dediny Dunajov je Milada Chlastáková. Hovorí, že pri jej oslovení sa ľudia niekedy pomýlia, ale tak, že význam tohto priezviska ostáva nezmenený. 

Len žiaden "chlast" 

"Raz ma volali Chlastáková, raz Slopáková, každý hovoril, že súvisí to nejak s popíjaním, alebo alkoholom," smeje sa starostka Dunajov. V otázke "chlastania" má pritom jasno. Alkohol rada nemá. "Do krčmy chodí chlapov vyháňať," prezradila na ňu s úsmevom jej asistentka, Adela Stupavská. 

Hlavatý dobrák

Hlavou obce Zborov nad Bystricou je Juraj Hlavatý. "By som sa skôr nazval nosatý, pretože mám veľký nos a nie hlavu. Tá nie je až taká veľká," žartuje starosta obce. A ak jeho priezvisko vyvoláva dojem, že je tvrdohlavý, tak len v jeho funkcii. "Niekedy viem tvrdohlavo presadiť nejakú myšlienku, ale viem o tom, že tá myšlienka je dobrá," vraví. 

"Ja by som povedal, že je veľký dobráčisko. Vôbec to jeho priezvisko Hlavatý nevypovedá o tom, že by bol tvrdohlavý," povedal o ňom prednosta obce, Marcel Kormanec. 

Varecha na čele 

V  dedine Vysoká nad Kysucou zas šéfuje Anton Varecha. Po jeho priezvisku je nazvaná aj jedna miestna osada. "Môj brat je tiež Varecha a je kuchárom, tomu to úplne sedí," hovorí starosta s tým, že kuchynské náčinie v mene mu prináša aj výhody. "Nikdy som nemal nejakú prezývku na základnej alebo strednej škole, všetci ma volali varecha." 

Všetci traja sú vo svojej funkcii už dlhé roky. Ale ich priezviská určite nemajú žiaden význam pritom, ak si ich ľudia nanovo zvolili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy