Polojasno
14°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Dostali 400 tisíc, zostali však len dlhy. Hrozí, že hokej v Humennom skončí
Zdielať na

Dostali 400 tisíc, zostali však len dlhy. Hrozí, že hokej v Humennom skončí

HUMENNÉ / Deti plačú, pretože hokej vraj končí. Humenčania prišli pred pár rokmi o volejbal, teraz je ohrozený aj hokej. Piatkový prvoligový zápas s Dubnicou zrušili, na štadióne vypli kúrenie a nový primátor sa obáva aj odpojenia od elektriny. A to je najhorší scenár - roztopil by sa ľad. Za túto situáciu môžu podľa neho neuhradené faktúry MHK Humenné. Klub síce od mesta dostal 400-tisícovú dotáciu, no kam peniaze išli, nevedno.

"Prídete po tréningu a deti plačú, pretože hokej končí," vravela matka mladého hokejistu Zuzana. Zimný štadión je mestský, no v nájme ho malo súkromné občianske združenie MHK Humenné. V tomto roku dostalo od samosprávy dotáciu vo výške viac ako 400 tisíc eur.

"A tie peniaze nie sú. A nielen to, že nie sú, zisťujeme, že tu sú aj dlhy. Bolo vypnuté teplo odpájajú energie, je dosť možné, že aj elektrinu, môže nastať problém s ľadom a keď sa roztopí, bude problém ho zmraziť," hovorí primátor mesta Miloš Meričko. 

Obrovský dlh

Piatkový majstrovský prvoligový zápas s Dubnicou zrušili. V sobotu tam vianočný turnaj mali odohrať žiaci štvrtých ročníkov z Humenného, Bardejova, Michaloviec a z Prešova. "No najhoršie je, že kto to vysvetlí deťom, že nebudú viac trénovať," pokračuje Zuzana. 

Mesto už našlo potenciálneho budúceho investora a ten sa aj s MHK dohodol. Po po pár hodinách ale zvážil odstúpenie. "Som zistil, že tá dlžná suma je asi 10-násobne vyššia než suma, na ktorej sme sa predbežne dohodli. Takýto megazáväzok som ja na seba nemohol prevziať," priznal potenciálny investor Michal Turok. 

Stanovisko klubu

"Mrzí ma, že nás nikto nezavolal na tlačovku, každopádne aj to je dôvod, prečo sú zverejňované nepravdivé informácie o MHK a výške záväzkov. P. S. Kľúče od štadióna má pán Turok," informoval predseda výkonného výboru MHK Humenné Marek Šmida. 

Najhoršie je, že hrozí roztopenie ľadu. "Ten ľad sa roztopí. Oni to vedia, tlačia nás do rozhodnutia, chcú, aby sme prebrali dlhy my, no my to nechceme. To nie sú naše peniaze. To sú vaše peniaze," vyjadril sa k situácii poslanec mestského zastupiteľstva a šéf športovej komisie, Branislav Čekovský. "Podpísaný návrh dohody o ukončení nájmu sme doručili mestu," pokračuje Šmida.

Riešenie

Primátor vidí riešenie v tom, že mesto vytvorí vlastné občianske združenie a štadión dostane pod svoju správu. Radnica tak bude presne vedieť, kde končia peniaze Humenčanov. "Chceme oddeliť Ačko od mládeže. Ale teraz pre nás prioritou, aby mládež dokončila," hovorí primátor. 

NAKA v Humennom vyšetrovala korupcie. Pozrite si reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy