Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Súd v Humennom dal prepustenej učiteľke za pravdu. Diskrimináciu uznal
Zdielať na

Súd v Humennom dal prepustenej učiteľke za pravdu. Diskrimináciu uznal

HUMENNÉ / Výpoveď je neplatná a učiteľka diskriminovaná bola, taký je verdikt Okresného súdu v Humennom. Rozhodoval o žalobe, ktorú na mesto Humenné dala prepustená učiteľka materskej školy Anna Lopatová. Diskrimináciu sudca uznal v dvoch bodoch.

"Pochopí to iba ten, kto to prežil, to poníženie, to odsúvanie nabok," povedala prepustená učiteľka Anna Lopatová. Mesto Humenné zažalovala vo veci neplatnosti výpovede. Prvostupňový súd jej dal za pravdu.

V roku 2014 vo výberovom konaní na post riaditeľky neuspela a dostala výpoveď pre nadbytočnosť. Sudca dôvodil, že výpoveď neobsahovala formálne náležitosti v zmysle zákonníka práce. "Súd určuje, že výpoveď daná žalobkyni je neplatná," povedal sudca okresného súdu v Humennom. 

"Budem odporúčať klientovi odvolať sa, ale bude rozhodnutie klienta," uviedol právny zástupca mesta Humenné Marcel Kandrik. Prepustená učiteľka hovorila aj o diskriminácii, a to v súvislosti s okolnosťami výberového konania, že musela používať iba jeden vchod do budovy školy alebo to, že sa musela zdržiavať v jednej učebni a bola tak izolovaná od detí a kolegýň. V týchto prípadoch súd problém nevidel. "Súd v prevažnej časti diskrimináciu nevzhliadol ako dôvodnú, čiže v tomto smere sme spokojní s rozhodnutím," dodal Kandrik. 

Diskriminačné zaobchádzanie súd videl v dvoch iných súvislostiach. Ide o čas určenia obednej prestávky počas plynutia výpovednej doby a o nevyplatenie primeranej odmeny za rok 2013. "Tu súd zobral v úvahu, že skutočne bolo ponížením pre žalobkyňu, keď mala vyplatenú odmenu neprimerane svojmu pracovnému zaradeniu," dodal sudca okresného súdu v Humennom. 

Súd žalobu o zaplatenie nároku na náhradu mzdy vo výške 27 000 eur vylúčil na samostatné konanie. Obe strany sporu sa zhodli na tom, že ešte zvážia či sa voči rozsudku odvolajú. Anna Lopatová ale tvrdí, že po tom všetkom, čo si mala prežiť. Tento verdikt pre ňu nie je dostatočným zadosťučinením. 

Pozrite si archívnu reportáž o tomto prípade. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy