Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
OSN potvrdila globálny pakt o migrácii
Zdielať na

OSN potvrdila globálny pakt o migrácii

Archívna reportáž

NEW YORK / Valné zhromaždenie OSN veľkou väčšinou potvrdilo globálny pakt o migrácii, uviedla agentúra AFP. Proti podľa agentúry AP hlasovali Spojené štáty a štyri ďalšie štáty, ktoré AP nevymenoval.

Proti prijatiu paktu o migrácii, ktorý schválilo Valné zhromaždenie OSN 152 hlasmi, bolo podľa agentúry AP Česko, Maďarsko, Izrael, Poľsko a USA. Dvanásť krajín sa zdržalo.

Právne nezáväzný globálny pakt o migrácii má zaistiť bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu, mnoho krajín ho však odmieta. AP upozornila, že vo VS OSN pre uznesenie hlasovalo menej krajín, než v marockom meste Marakéši 10. decembra, kde ho predbežne prijalo 164 krajín.

Pakt má za cieľ okrem iného riešiť aj to, prečo ľudia migrujú, ako ich chrániť, ako ich v nových krajinách integrovať alebo ako umožniť ich návrat domov.

Rokovania o globálnej dohode začali v dôsledku migračnej krízy v Európe v roku 2015, ktorá bola najväčšou utečeneckou krízou od druhej svetovej vojny. Prílev migrantov vyvolal v Európe strach z cudzincov a nacionalistické nálady.

Proti hlasovali len Spojené štáty a Maďarsko, Česká republika právne nezáväzný dokument podporujúci medzinárodnú spoluprácu podporila. Tento dokument sa líši od globálneho paktu o migrácii, ktorý Valné zhromaždenie schválilo dnes.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy