Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spor medzi lekármi a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou sa vyostruje
Zdielať na

Spor medzi lekármi a Všeobecnou zdravotnou poisťovňou sa vyostruje

BRATISLAVA / Viacerí lekári v týchto dňoch obdržali od poisťovne list, v ktorom im hrozia sankciami, ak zmluvy nepodpíšu. Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská si preto v pondelok zavolala generálnu riaditeľku poisťovne Ľubicu Hlinkovú, aby situáciu vysvetlila.

K dohode stále nedochádza a ani tak skoro nedôjde. Viac ako tisíc všeobecných lekárov, medzi nimi aj špecialisti, stále nemajú podpísané s poisťovňou zmluvy a aj tí, čo nové zmluvy podpísali, len nedávno v týchto dňoch zmluvy zas vypovedali. "Prejavili nám tak podporu a áno vieme už od včera ďalších 10, ktorí zmluvu vypovedia k prvému januáru a bude ich určite viac," priznáva Zuzana Dolinková, členka Zväzu ambulantných poskytovateľov. 

Bločky rastú 

Pacienti tak už niekoľko týždňov prichádzajú do Všeobecnej zdravotnej poisťovne s bločkami od lekárov. Peniaze pýtajú síce len niektorí z nich, no počty bločkov rastú. "Za týždeň ich je o sto viac takže 450 bločkov a áno je pravda, že ľudia sú už nahnevaný, ale čo máme robiť, keď zmluvy podpísať nechcú," hovorí generálna riaditeľka zdravotnej poisťovne Ľubica Hlinková. 

Kto koná nezákonne?

Lekári argumentujú tým, že chcú spätne doplatiť výkony, kedy boli vo výpovednej lehote podľa nového cenníka, čo je podľa poisťovne neprípustné. "To nemôžeme urobiť, to je protizákonné," bráni sa Hlinková. 

Poisťovňa zas oslovuje lekárov individuálne, čo zas Zväz ambulantných lekárov považuje za neprípustné. "VšZP nedokáže viesť konštruktívne rokovanie a viac ako 5 mesiacov koná účelovo a ignoruje nás," tvrdí doktora. 

"Ponúkané zmluvy sú výhodne a preto žiadame lekárov, aby nebrali pacientov za rukojemníkov a robili svoju prácu," vstúpilo do toho aj ministerstvo zdravotníctva. 

Nikto neustúpi

Poľaviť zo svojich nárokov tak odmieta Všeobecná zdravotná poisťovňa a odmietajú to aj lekári. Vedenie poisťovne radšej pripúšťa a pripravuje krízový režim , než lekárom ustúpiť. To znamená, že starostlivosť o pacientov namiesto všeobecných lekárov od januára preberú nemocnice. "My sme dnes hovorili tu na ministerstve o možnosti, že prevezmeme tých pacientov a urobíme to," potvrdil Marián Petko z Asociácie nemocníc. 

Pozrite si súvisiacu reportáž o téme: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy