Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zmeny ministerstva školstva sa dotknú aj zamestnancov. Dostanú šancu na zmenu kvalifikácie
Zdielať na

Zmeny ministerstva školstva sa dotknú aj zamestnancov. Dostanú šancu na zmenu kvalifikácie

BRATISLAVA / Vyučili ste sa za cukrára, no chcete byť automechanikom? Po Novom roku by to nemal byť problém. Ministerstvo školstva totiž chystá zmeny. Mali by sa dotknúť aj zamestnancov, ktorí sú aj napriek odpracovaným rokom a nadobudnutým skúsenostiam zaradení do nižších pracovných pozícií len preto, že si patričné vzdelanie neoddreli v laviciach.

Rezort školstva preto pripravuje takzvanú validáciu, a teda overenie kvalifikácie na základe odpracovaných skúseností. Občania a záujemcovia o overenie kvalifikácie si tak budú môcť nájsť oprávnené inštitúcie vo svojom regióne, ktoré budú môcť skúšky realizovať podľa hodnotiacich štandardov určených Národnou sústavou kvalifikácií. "Tie budú obsahovať kritériá pre inštitúcie, ako aj pre materiálové zabezpečenie skúšky a nároky pre zloženie nezávislej komisie. Skúšky sú však len jednou časťou systému validácie, ktorý bude po európskom vzore obsahovať aj komplexnú prácu s klientom pri príprave jeho portfólia a odporúčaní pre jeho ďalšie vzdelanie, resp. rozšírenie jeho kvalifikácie," uvádza sa v stanovisku Ministerstva školstva. 

V praxi pôjde vlastne o certifikáciu pracovných skúseností. Čo si ale nemôžeme zamieňať s udeľovaním titulov, ako ich poznáme z vysokých škôl. 

Podobný systém už funguje v Nemecku, či susednom Česku. Skutočnosť, že to zavedieme aj u nás vítajú v prvom rade samotní zamestnávatelia. "Všade je to inak ukotvené. Pre nás najbližšie je Česká republika modelovo, kde teda pokiaľ viem, sa aj štát inšpiroval. Toto je jednoznačne dobrý krok, pretože dáva ľuďom šancu na zmenu kvalifikácie jednoduchšie ako ísť formálnym vzdelávaním," vyjadril sa za zamestnávateľov člen prezídia AZZZ Andrej Huta.  

Skúška sa potom bude skladať z teoretickej časti, kde komisia overí teoretické vedomosti záujemcu, a praktickej časti, kde preukáže svoje zručnosti. Na základe toho potom dostane kvalifikačný certifikát, ktorý bude dostatočnou náhradou štandardného vzdelania v danom odbore."Systém, ktorý fungoval voľakedy, to znamená, človek sa za voľačo vyučil a celý život to robil, to je dávno minulosťou. Človek za nášho života zmení 5,6,7-krát prácu a k tomu hľadá a potrebuje kompetencie a zručnosti. To znamená, my potrebujeme mať flexibilný systém, ktorý ľuďom potvrdí to čo vedia a zároveň dá do ruky nástroj personalistom, aby vedeli, akého človeka majú pred sebou," poznamenal Huta.  

A tak skúsený a najmä zručný zamestnanec by to v konečnom dôsledku mal pocítiť na postavení v rámci svojho zamestnania a v neposlednom rade aj na výplate, ktorá sa často odvíja od stupňa kvalifikácie toho - ktorého zamestnanca. 

Pozrite si reportáž ako to vyzerá so zamestnaním u nás, a prečo musíme zamestnávať cudzincov:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy