Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bašternák si z majetku ponechal len byt, v ktorom býva Robert Fico
Zdielať na

Bašternák si z majetku ponechal len byt, v ktorom býva Robert Fico

BRATISLAVA / Ladislav Bašternák si zo svojho oficiálneho majetku ponechal už len byt, ktorý prenajíma Robertovi Ficovi. S týmito zisteniami prišla verejnoprávna televízia RTVS. Prokurátor totiž nežiadal zablokovať jeho nehnuteľnosti a na Bašternákovo vlastníctvo nesiahol ani súd, ktorý ho zatiaľ neprávoplatne poslal do väzenia na 5 rokov. Snahy o efektívnejšie zaisťovanie majetku tu pritom boli, vždy sa však skončili neúspešne.

Ladislav Bašternák sa za posledný mesiac a pol zbavil väčšiny nehnuteľností. Krátko pred procesom daroval manželke luxusnú vilu pod Slavínom, neskôr prepísal aj byty v Rezidencii 5 Star či v komplexe Bonaparte. Ten, v ktorom býva niekdajší premiér Róbert Fico, si však zatiaľ nechal.

Prominentný nájomník už dva roky sľubuje, že sa z bytu neprávoplatne odsúdeného daňového podvodníka odsťahuje. Vinu zvaľuje na slabú ponuku: "Mal som už 3 nehnuteľnosti, keď som sa spätne na ne pozrel, tak som tam našiel závadové osoby. Aj teraz mám niečo vyhliadnuté, tak ma nechajte, to nie je kúpenie vajíčka na trhu," vysvetľuje predseda strany Smer-SD Robert Fico.

"Začína to byť už veľmi trápne, mám silné pochybnosti, či je tam v podnájme, alebo či ten byt patrí jemu," vyslovil úvahu politický komentátor Marián Leško. Na priamu otázku, koho byt vlastne je, Fico odpovedal rázne: "Prepáčte, ale vy ste sa úplne zbláznili." 

Veľké priznanie

Ladislav Bašternák sa v novembri priznal pred súdom, že si neoprávnene od štátu nechal vyplatiť takmer 2 milióny eur na daňových vratkách. Päťročné väzenie sa mu ale videlo privysoké a tak sa odvolal. Medzičasom začal rozdávať majetky. Nič mu v tom nebránilo, keďže prokurátor mu ich nezablokoval: Vraj na to nebol zákonný dôvod.

Podľa expertky na trestné právo, Lucie Kurilovskej, mu to súčasná legislatíva umožňuje: "Zákonodarca ako keby roztvára tie nožnice a dáva prokurátorovi určitú vôľu a možnosť, ako postupovať."

Prepis majetku - bežná prax 

Bašternákovi paradoxne na druhej strane reálne hrozí, že by zvyšky jeho majetku, teda aj byt, ktorý prenajíma Robertovi Ficovi, mohli prepadnúť štátu, ak by to odklepol vyšší súd. Otázne je, čo mu do vynesenia právoplatného rozsudku ostane na papieri. Prepisovanie vlastníctva na iné osoby je totiž naďalej bežná prax u stíhaných osôb.  

O zmeny sa neúspešne pokúšala opozícia aj bývalá ministerka Lucia Žitňanská. Jej nástupca Gábor Gál ho pre slabú podporu v koalícii napokon stiahol z rokovania parlamentu. "Ja chápem, prečo Fico blokuje tieto zákony. Prvé, čo by muselo byť zhabané, je luxusný byt, v ktorom býva," povedala poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO).

Nový spôsob zaisťovania majetku sľubuje minister spravodlivosti. Skôr než o veľké zmeny pôjde o technické detaily. "Súčasný trestný poriadok pozná páky na organizovaný zločin a pochybné prevody, my budeme riešiť, ktorý orgán s tým zaisteným majetkom bude nakladať," uviedla hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová. 

Ladislav Bašternák priznal pred súdom vinu. Odsúdili ho neprávoplatne na 5 rokov väzenia: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy