Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ladislav Bašternák sa na súde priznal, odsúdili ho na 5 rokov
Zdielať na

Ladislav Bašternák sa na súde priznal, odsúdili ho na 5 rokov

BRATISLAVA / Na Okresnom súde Bratislava II sa začalo pojednávanie s obvineným podnikateľom Ladislavom Bašternákom. Podnikateľ priamo pred pojednávaním odmietol odpovedať na akékoľvek otázky novinárov. K skutku sa priznal a odsúdili ho na 5 rokov odňatia slobody.

"Môj klient vám nebude odpovedať, ani sa nebude k predmetnej veci vyjadrovať," uviedol advokát obvineného Peter Filip. Krátko po začiatku pojednávania obžalovaný priznal pred senátom svoju vinu.

"Som vinný a svoj čin ľutujem," uviedol. Bašternák od minulého roka čelí obvineniu z neodvedenia daní a poistného. Podľa výsledkov policajného vyšetrovania cez firmu BL-202 v roku 2012 kúpil sedem bytov v bratislavskom bytovom komplexe Five Star Residence za 12 miliónov eur. Skutočná suma však bola údajne nižšia. Podľa vyšetrovateľa si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH vo výške takmer dva milióny eur. Bašternák si po vznesení obvinenia uplatnil inštitút takzvanej účinnej ľútosti a daňovému úradu spomenutú čiastku zaplatil, napriek tomu bola na neho podaná obžaloba.

Päť rokov odňatia slobody

Prokurátor navrhoval prepadnutie majetku a trest odňatia slobody na dolnej hranici sadzby. Obhajca s trestami nesúhlasil. Advokát Peter Filip žiadal podmienku a tvrdil, že prepadnutie majetku neprichádza do úvahy. Bašternák 31.10.2018, šesť dní pred súdom, previedol svoju luxusnú vilu pod Slavínom na manželku. Dom jej daroval na základe darovacej zmluvy, vyplýva to z aktuálneho listu vlastníctva. 

Úrad geodézie, kartografie a katastra SR

Bašternáka odsúdili na 5 rokov odňatia slobody v ústave s najnižším stupňom stráženia. Majetok mu neprepadol. Má 5 rokov zákaz pôsobiť v dozorných radách a štatutárnych orgánov podnikov. Poľahčujúce okolnosti boli riadny život, priznanie sa a nahradenie škody. "Nebudeme komentovať rozsudok. Môj klient sa k rozsudku vyjadril podaním odvolania. Nesúhlasí s výškou trestu," povedal počas odchodu zo súdu advokát. Rozhodovať bude krajský súd. 

Reakcia na odsúdenie opozície

"Predseda najsilnejšej strany Robert Fico býva v byte človeka, ktorý bol odsúdený za daňové podvody. Vyzývame Petra Pellegriniho, aby si dal poriadky s Robertom Ficom," povedala poslankyňa Veronika Remišová.

"Robert Fico má dve dvojičky, tie porodil, dlhé roky nadájal prsiami a chránil rukami - Ladislav Bašternák a Marian Kočner. Dvaja ľudia systematicky okradali štát. Od jedného z nich si prenajíma byt. Je to jeden z najluxusnejších bytov v Bratislave. Od začiatku, keď sa byt staval, už vtedy si robotnici hovorili, že idú robiť do Ficovho bytu. Nikto z nás nevie, či je pravda, že ten byt je Ficov, a že len nábytok ho vyšiel 1,5 milióna. Nebuďte zbabelec a priznajte, že ten byt je váš, zaplatený z úplatkov keš, alebo odtiaľ odíďte," uviedol predseda Hnutia OĽaNO Igor Matovič. 

V súvislosti s podnikateľom chcela opozícia v roku 2016 dvakrát vysloviť nedôveru vtedajšiemu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Ten priznal, že v októbri 2013 kúpil od Bašternáka 16-percentný podiel v spoločnosti B.A. Haus. Na kúpu podielu v spoločnosti si Kaliňák zobral úver od Tatra banky vo výške 500-tisíc eur. Za 16-percentný podiel B.A. Haus zaplatil 430-tisíc eur. Firma B.A. Haus vlastní dva byty v objekte, kde Kaliňák býva, a kúpou mohol minister podľa vlastných slov získať kontrolu nad bytmi v susedstve. Podľa opozície sa obchod uskutočnil v čase, keď podnikateľa vyšetrovala finančná správa. Podľa predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti Igora Matoviča odkúpenie podielov vo firme za nízku cenu bolo možné považovať za úplatok za zastavenie vyšetrovania.​

Súvisiace články

Najčítanejšie správy