Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kupovanie hlasov nie je vylúčené. Na volebnú korupciu si posvietia
Zdielať na

Kupovanie hlasov nie je vylúčené. Na volebnú korupciu si posvietia

BRATISLAVA / Už tento víkend sa konajú voľby do samosprávy. Polícia je v pohotovosti, volebné miestnosti bude totiž strážiť zvýšený počet hliadok. Vylúčené však ani teraz nie sú snahy o kupovanie hlasov. Trestný zákon na Slovensku pozná termín volebná korupcia už približne sedem rokov.

Za približne sedem rokov polícia preverovala desiatky podnetov. Najviac prípadov zaevidovali v takzvanom supervolebnom roku 2014, kedy boli postupne na programe eurovoľby, priama voľba prezidenta a napokon aj voľby do samosprávy. V posledných rokoch počet skutkov klesol, ale nie je vylúčené, že sa nepodarilo odhaliť všetky. "V tomto roku sme zatiaľ zaznamenali dva prípady volebnej korupcie a oba už boli objasnené," uviedla hovorkyňa Prezídia PZ Denisa Baloghová. Slovenské súdy v rokoch 2011 – 2014 neuzavreli žiadny takýto prípad. Pred troma rokmi skončili prví dvaja páchatelia za mrežami, dovedna Špecializovaný trestný súd uznal vinnými z volebnej korupcie 10 ľudí. Odsúdení najčastejšie vyviazli s podmienkou.

"Za prvý polrok 2018 uzavreli súdy tri prípady volebnej korupcie, vo všetkých prípadoch išlo o podmienečné tresty," uviedla hovorkyňa tlačového odboru ministerstva spravodlivosti Denisa Gerši. Zákon pritom umožňuje potrestať toho, kto ponúka úplatok v súvislosti s voľbami alebo referendom až na dobu 2 rokov.  Prijímateľovi hrozí ročné väzenie a pokiaľ by niekto korumpoval pred voľbami vo väčšom rozsahu, prípadne ako verejný činiteľ, hrozí mu až 5 rokov basy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy