Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Víkend začal mrazivo. Dočkáme sa snehovej prikrývky?
Zdielať na

Víkend začal mrazivo. Dočkáme sa snehovej prikrývky?

BRATISLAVA / Oblačnosti máme veľa, ráno aj slabo mrzlo, ale podstatné je, že máme víkend a môžeme sa venovať svojim aktivitám. Meteorologička Miriam Jarošová vám aj tento víkend prezradí, aké počasie nás čaká.

Piatok začal zamračenou oblohou, bolo hmlisto, mrholilo, dokonca na východe aj trochu snežilo. Teplota poklesla vo východnej polovici tak symbolicky pod nulu, na západe sme sa držali nad nulou. 
Sobota nebude iná, oblačnosť zostane, bude aj hmlisto. Pokračovať bude mrholenie, alebo slabý dážď, vo východnej časti krajiny sa môže objaviť aj snehová vločka. Od západu sa bude počas dňa zmenšovať oblačnosť a zrážky budú ustávať. Pri takejto situácii sa teplota dostane na 1 až 6, na juhu západného Slovenska až do 8-10°C. Bude ale veterno, vietor od západu bude mať najmä dopoludnia rýchlosť v nárazoch až okolo 50-55 km/h. Bude sa ochladzovať, poznáme to na teplote vo výške 1500 m. Zrána ešte nad nulou, do 1°C, ale k večeru pod nulou, do -3°C. 

V nedeľu naďalej počítajte so zamračenou oblohou, hmlou. Budeme v rýchlom západnom prúdení a tak sa cez naše územie bude veľmi rýchlo presúvať aj teplý a aj studený front. Počítať teda musíme so zrážkami, so slabým mrholením, na východe so slabým snežením, najmä zrána a dopoludnia, ale popoludní a k večeru hranica sneženia bude klesať, postupne sa hranica sneženia zníži až na hranicu 600 m. Nedeľné ráno sa ochladí na 3 až -4°C, deň bude opäť teplejší na juhozápade, kde bude stále ešte do 8-9°C, ale ten základný interval teploty bude od 1 do 6°C. Vietor od juhu až juhozápadu do 25-30 km/h, ale na horách pozor na búrlivý vietor!

Ako začne ďalší týždeň?

Bez podstatnej zmeny - teda veľa oblakov, hmlisto, mrholenie, na severe aj sneženie  a pomerne teplo. Ako inak nazvať pondelkovú teplotu 3 až 8°C, na severe ale pozor na slabý celodenný mráz. 
Ak čakáte na sneh, dočkáte sa. Už v utorok to podľa dnešných predpovedných materiálov vyzerá na snehové zrážky na väčšine územia. Denná teplota bude od -2 na severe po 4°C na juhu. 
"Ak ale čakáte na trvalejšie sneženie a ochladenie, nič také sa nečrtá. Naďalej bude premenlivo, so snehovými prehánkami aj v nížinách, len to na trvalejšiu snehovú pokrývku v nížinách nevyzerá. Podklad, teda zemský povrch v nížinách  je teplý a bude sa tam topiť," uviedla meteorologička Najlepšieho počasia, Miriam Jarošová. V noci bude mrznúť na celom území, cez deň bude celodenný mráz na severe, na juhu bude maximálne do 4°C 
Lyžiari sa môžu tešiť počas víkendu na sneženie vo vyšších polohách, teplota sa vo výške 1500 m bude pohybovať od -2 do -6°C a pozor na horách na silný až búrlivý vietor. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy