Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slnečná obloha zostáva, teploty nie. Pripravte sa na prvý sneh
Zdielať na

Slnečná obloha zostáva, teploty nie. Pripravte sa na prvý sneh

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Už niekoľko dní počasie u nás ovplyvňuje veľmi rozsiahla a mohutná oblasť vysokého tlaku vzduchu so stredom nad európskou časťou Ruska. Od východu sa do nášho priestoru dostáva pomaly, pozvoľna chladný vzduch. Prejavuje sa poklesom dennej aj nočnej teploty vzduchu. 

V sobotu počítajte so slnečnou oblohou, ale s chladným ránom. Do rána teplota poklesne na 1 až -5°C, v dolinách a kotlinách môže byť ešte aj chladnejšie. Cez deň bude teplomer ukazovať 5 až 10°C, na severe ale bude aj nižšia teplota ako 5, na Orave, Spiši očakávajte iba 1 až 3°C. Vietor od východu až severovýchodu do 20, na východe do 25 km/h, ale v nárazoch až okolo 50 km/h.
Nedeľa bude štartovať chladným ránom, Pri jasnej oblohe v noci poklesne teplota na -1 až -7°C, v dolinách a kotlinách od -7 do -11°C. "Cez deň bude znovu slnečno, ale k večeru od severu pribudne oblačnosť a jemne, romanticky sa rozsneží," poznamenala meterologička Miriam Jarošová.  Denná teplota v nedeľu bude od 3 do 8°C, na severe už ale budú lokality s celodenným mrazom, okolo 0°C. 
V noci na pondelok sa sneh bude objavovať aj v nižších polohách, na cestách preto radšej opatrne. Na severe sa môže vytvoriť aj slabá snehová vrstva. V nížinách západného a stredného Slovenska pôjde skôr o dážď so snehom. V priebehu dňa sa hranica sneženia zdvihne na asi 400 m. Do pondelkového rána poklesne teplota na +1 až -4°C, cez deň sa vzduch prehreje na 2 až 7, na severe ale denní maximálna teplota dosiahne od -1 do +2°C. Vietor od severu do 25 km/h. 

Čaká nás prvý pozdrav zimy. Sneh k zime u nás patrí, ale na cestách ho radi nevidíme. "Aj keď neočakávame veľké centimetre snehu, na severe pôjde množstvo od poprašku do asi 3 cm z dnešného pohľadu, radšej buďte na cestách predvídaví a empatickí," upozornila meteorologička Miriam. 
So snehom musíme počítať aj v ďalších dňoch. Jeho hranica bude asi od 400-500 m, na severe ale pôjde zväčša o sneženie. Denná teplota sa bude udržiavať od 0 do 6°C, v noci bude klesať na +2 až -4°C. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy