Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Postavme sa Za slušné Slovensko: Ľudia opäť vyšli do ulíc miest
Zdielať na

Postavme sa Za slušné Slovensko: Ľudia opäť vyšli do ulíc miest

BRATISLAVA / Zhromaždenie "Postavme sa Za slušné Slovensko" sa v piatok 16. novembra opäť koná vo viacerých mestách na Slovensku. Na Námestí SNP v Bratislave sa začalo o 17.00 hodine. Koná sa ale aj vo viacerých štátoch, kde žijú aj Slováci. Tisícky nespokojných ľudí prišlo vyjadriť svoj názor. V pohotovosti boli aj policajti.

Približne 18-tisíc ľudí sa dnes zišlo na Námestí SNP v Bratislave. Takto odhadujú účasť organizátori ďalšieho zhromaždenia za Slušné Slovensko. Ako povedali, ich cieľom nie je dosiahnuť pád vlády. Pokračujú však v zbieraní podpisov na petíciu za vyhlásenie referenda o predčasných voľbách. 

​Študenti z iniciatívy "Nie je nám to jedno" sa stretli takmer o hodinu skôr na Šafárikovom námestí. Odtiaľ sa potom pokojne presunuli na Námestie SNP, kde sa už tradične zhromaždili okolo pódia. "V novembri 1989, presne pred 29 rokmi, sa ľudia odvážne postavili režimu, v ktorom sa cítili neslobodne. Tajná služba a štát vtedy neváhali sledovať občianskych aktivistov, aby ubránili svoju pozíciu. Za vlády SMERu sa to evidentne deje znovu,"  píšu organizátori na facebookovej stránke. Na námestí vystúpili nielen samotní aktivisti a študenti z novembra 1989, ale aj novinári.

"My, ktorí sme stáli na pódiách, dnes čelíme nepochopiteľnému zastrašovaniu. Údajný anonym nás obviňuje zo štátneho prevratu plateného zo zahraničia. Snažia sa vytvoriť dojem, že tí, čo stáli na pódiu, sú v niečom iní, ako tí, čo stáli pod pódiom alebo tí, ktorí s nami na námestiach neboli," zdôraznili organizátori.  

"Fico do basy, Danko odstúp"

Počas zhromaždenia organizátori vyzvali Andreja Danka, aby odstúpil zo svojej funkcie. "Vyzývame tých, ktorí získali tituly nečestne, aby odstúpili," vyhlásil tiež vedec Peter Celec. Slovenskí národ na Námestí SNP skandoval: "My sme tu zadarmo, Fico do basy."

Na pódiu vystúpili aj herci z divadla Astorka či SND. Richard Stanke ani Táňa Pauhofová slovami nešetrili.

"Pán Fico, Danko a vám podobní - Choďte už, prosím, dočerta. Nechajte nás slobodne dýchať a slobodne žiť a dajte preč vaše špinavé ruky od týchto mladých ľudí," vyzval slovenských politikov herec Richard Stanke a zároveň pokračoval: "Dajte preč vaše špinavé ruky od týchto mladých ľudí, títo ľudia si zaslúžia obdiv. Robia veci z presvedčenia, aj napriek nepohodliu, vlastnému času a vašej šikane. Chcú žiť v lepšej krajine, vy ale útočíte zo strachu, pretože nechcete žiť so svojimi susedmi v base." Chladný nezostal ani voči Dankovi. "Váš Kapitán Danko, ktorý nie je schopný z vlastnej hlavy napísať ani rigoróznu prácu o Verejnej správe, dnes blúzni o Orbánovi a posiela pätolízačské fotky z Ruska," dodal. 

​"Stojím tu dnes hrdo, slušne a zadarmo, lebo nemôžem byť inde. Pretože to, čo som sa tento týždeň dozvedela, ma opäť vydesilo," týmito slovami začala herečka Táňa Pauhofová. "Právny systém, ktorý má slúžiť na ochranu občanov je znásilnený, zneužitý  na zastrašovanie tých, ktorí volajú po slušnosti a spravodlivosti. Vy, potom všetkom čo ste v tejto krajine spravili, sa stále cítite a tvárite ako obete. Vám bola kedysi daná dôvera, ktirú ste zradili," adresovala štipľavé slová politikom. 

Na pódiu vystúpili aj herci z divadla Astorka či SND. Richard Stanke ani Táňa Pauhofová slovami nešetrili. "Pán Fico, Danko a vám podobní - Choďte už, prosím, dočerta. Nechajte nás slobodne dýchať a slobodne žiť a dajte preč vaše špinavé ruky od týchto mladých ľudí," vyzval slovenských politikov herec Richard Stanke. 

Mestá, kde sa zhromaždenie koná tentokrát: Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Prievidza, Žiar nad Hronom, Žilina, Levice, Kežmarok, Londýn, Dublin, Newcastle, Sydney, Scheffield.

Zhromaždenia po Slovensku

 V Žiline sa ľudia stretli pred bývalou aulou Žilinskej univerzity, ktorá sa kedysi volala VŠDS. Organizátori toto miesto vybrali symbolicky keďže 17. novembra je Medzinárodný deň študenstva, a dátum, ktorým si pripomíname začiatok nežnej revolúcie. Potom všetci tí, ktorí sa zišli, prešli uličkami v centre mesta, aby svoj pochod ukončili na Hlinkovom námestí, teda tam, kde sa predtým konali protesty.

Podporu "Slušnému Slovensku prišli vyjadriť aj stovky Banskobystričanov. "Prišli sme ukázať, že to robíme sami, nikto nás nefinancuje, dobrovoľne," vyjadrila sa organizátorka Martina Strmeňová. Skandujúci dav kráčal okolo pamätníka SNP až na banskobystrické námestie. 

V predvečer výročia nežnej revolúcie sa na prievidzskom námestí zišlo okolo 300 ľudí. Mnohí z tých, ktorí sem prišli, stáli na tomto námestí aj v roku 1989. Reč však nebola iba o nežnej revolúcii, ale aj o tom, ako zmeniť Slovensko k lepšiemu. 


Polícia v pohotovosti 

​Cesty ako aj ulice boli uzavreté a na pokojný priebeh dohliadala polícia. Tá bola v pohotovosti už po 4 hodine popoludní. "V čase od 16.30 hod až do ukončenia zhromaždenia bola obmedzená osobná doprava a doprava prostriedkami MHD na Námestí SNP, Kamennom námestí, na Štúrovej ulici, Klobučníckej, Uršulínskej ulici," informovala policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy