Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Polícia premiestnila Mariana Kočnera z Leopoldova do Banskej Bystrice
Zdielať na

Polícia premiestnila Mariana Kočnera z Leopoldova do Banskej Bystrice

BANSKÁ BYSTRICA / Podnikateľa Mariana Kočnera previezli z Leopoldova do väzby v Banskej Bystrici. K jeho premiestneniu malo podľa RTVS dôjsť v utorok 27. novembra. Kočnera podľa informácií z prostredia vyšetrovania a rozhodovania o väzobnom stíhaní premiestnili z organizačných dôvodov.

Podľa RTVS, ktorá zverejnila informáciu na svojom facebookovej profile ho do Banskej Bystrice premiestnili ešte minulý týždeň, v utorok 27. novembra. Pre

​Podľa telerozhlasu, ktorý informáciu priniesol na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook ho do Banskej Bystrice premiestnili ešte minulý týždeň v utorok 27. novembra. Prevoz obvineného v kauze možného falšovania 70-miliónových zmeniek potvrdili RTVS viaceré justičné zdroje. RTVS dôvody neuviedla. 

Organizačné dôvody

Podľa zistení TV JOJ Mariana Kočnera premiestnili z Leopoldova do Banskej Bystrice z organizačných dôvodov, aby bol pre vyšetrovateľov NAKA Stred expozitúra Banská Bystrica lepšie dostupný pre oboznamovanie ho s priebehom trestného stíhania, v ktorom je v procesnom postavení - obvinený. Pre televíziu JOJ to uviedol zdroj z prostredia vyšetrovania a rozhodovania o väzobnom stíhaní.

Marián Kočner bol najskôr od 28. júna vo väzbe v bratislavskom Justičnom paláci. Bez udania dôvodu ho 2. októbra previezli do prísne stráženej väznice v Leopoldove. Uplynulý víkend už Marián K. trávil za bránami banskobystrickej väznice.

Po neúspešných pokusoch o prepustenie na slobodu podal Marian Kočner sťažnosť na Najvyšší súd SR. "Dňa 28. novembra Najvyššiemu súdu napadla sťažnosť Mariana K. V zmysle Rozvrhu práce NS SR na rok 2018 o nej bude rozhodovať senát 2T. Termín neverejného zasadnutia zatiaľ nie je vytýčený. O väzobných veciach však Najvyšší súd rozhoduje prednostne a urýchlene," informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu Alexandra Važanová.

"Obvinený je väzobne stíhaný pretože je dôvodná obava, že by pokračoval v trestnej činnosti ekonomického charakteru, pretože mu bolo doposiaľ vznesených 5 obvinení za rôzne závažné ekonomické trestné činy," dodala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry, Jana Tökölyová.

Dôvodom na vzatie Mariana Kočnera do väzby bolo, že čelí obvineniu z trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolu so zločinom marenia spravodlivosti formou spolupáchateľstva. Ide o zmenky v hodnote 69 miliónov eur. Ich vyplatenie na súde požadoval od Pavla Ruska a spoločnosti Markíza Slovakia. O prepustenie z väzby žiadal podnikateľ opakovane, súdy mu však nevyhoveli. Markíza medzitým informovala, že renomovaná písmoznalkyňa na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) na expertné skúmanie dospela k záverom, že podpisy Pavla Ruska na zmenkách nie sú z roku 2000, teda zmenky nevznikli tak, ako tvrdia Pavol Rusko a Marian Kočner.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy