Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Obce na Žitnom ostrove ostali bez vody. Až do odvolania ju nesmú nielen piť, ale ani používať na varenie
Zdielať na

Obce na Žitnom ostrove ostali bez vody. Až do odvolania ju nesmú nielen piť, ale ani používať na varenie

KOMÁRNO / Žitný ostrov trápia problémy s pitnou vodou. Riešia tam ďalšie znečistenie studní, ktoré zásobujú vodovodné siete. Tentoraz v Komárňanskom okrese. Vodu z nej nemôžu obyvatelia Číčova a Trávnika nielen piť, ale nemôžu ju používať ani na varenie, a to až do odvolania.

V Trávniku a v Čičove si od pondelka musia ľudia chodiť pre pitnú vodu k cisterne. Až do odvolania sú zatvorené aj miestne základné a materské školy. Vo vzorkách vody z vodovodnej siete hygienici odhalili nevyhovujúcu mikrobiologickú kvalitu. "Podali sme trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Svojím konaním spôsobil to, že sa do spodných vôd sa dostali fekálne baktérie," uviedol riaditeľ Vodárenskej spoločnosti Komárno Patrik Ruman. 

Zdroj znečistenia zatiaľ nebol jednoznačne preukázaný. Obyvatelia hovoria o močovke z produkcie zahraničného chovateľa ošípaných, ale aj o splaškovej vode z miestnych žúmp, keďže v dedinách nie je kanalizácia. "Dánsky podnikateľ, ktorý má tie zvieratá má taký stroj, ktorý zastaví a do zeme tlačí močovku," uviedla obyvateľka obce.

Studne s pitnou vodou z oboch dedín sú od seba vzdialené len niekoľko metrov. Baktérie sa objavili zatiaľ len vo vzorke jednej z nich. Ale piť a variť z verejného vodovodu zakázali v oboch dedinách. Vodárenská spoločnosť začala s opatreniami na dekontamináciu vodného zdroja. "Zvýšili sme výkon chlorovania, začali sme preplachovať vodovodnú sieť," dodal Ruman. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy