Skoro jasno
15°
Bratislava
Železnice vystavali protizvukovú stenu. Podľa miestnych len berie peniaze z ich kasy
Zdielať na

Železnice vystavali protizvukovú stenu. Podľa miestnych len berie peniaze z ich kasy

SVRČINOVEC / Obyvatelia Svrčinovca (okres Čadca) bojujú za likvidáciu protihlukovej steny, ktorú pred desiatimi rokmi vybudovali Železnice Slovenskej republiky. Podľa miestnych je zbytočná a len berie peniaze z obecnej kasy. Predstavitelia železníc tvrdia, že stenu odstrániť nemôžu.

Ľudia z kysuckej dediny vravia, že protihluková stena je nielenže škaredá, ale aj nefunkčná. Železničná trať vedie tak, že rozdeľuje obec na dve časti. Popri nej je odhlučňovací múr, ktorý ale nie je postavený najšťastnejšie.

​V tej časti, kde je väčšina rodinných domov, je na opačnej strane koľajníc, a preto tunajších obyvateľov nechráni od hluku zo železničnej dopravy. "Tento múr je tu nanič, ešte nám to zvyšuje hlučnosť, zvuk sa odráža naspäť sem," vraví obyvateľ obce. 

Navyše, z hľadiska bezpečnosti vodičom, ktorí do obce prichádzajú po hlavnej ceste z Čiech, táto bariéra zakrýva výhľad na trať. Aj keď sú tu závory, mali by sa predsa uistiť, či sa náhodou neblíži vlak.

"Železnice Slovenskej republiky uvedenú žiadosť o odstránenie protihlukovej steny dostali, avšak nie je možné ju odstrániť a to vzhľadom na jej účel, ktorým je zmierniť dopad hluku," informovala Ivana Popluhárová z odboru komunikácie ŽSR. Železničiari ďalej vravia, že už v minulosti sa snažili tieto betónové panely zakryť. Pred deviatimi rokmi odovzdali vtedajšiemu starostovi takmer 300 sadeníc popínavého brečtanu. "Sadenice vyschli a dnes nie je po nich ani stopa," uviedla starostka Renáta Majchráková. 

Podľa terajšej starostky nemalé peniaze z obecného rozpočtu investujú do údržby priekopy, ktorá je vedľa. V tomto prípade by svoje financie radšej použili inak, a to na zbúranie steny.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade. Bardejovčania bojovali proti výstavbe čerpacej stanice. Okresný súd síce napokon zrušil povolenie na stavbu, benzínka bola už ale takmer postavená: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy