Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zubní lekári žiadajú od VŠZP vyššie platby. Ak neuspejú, doplatia na to pacienti
Zdielať na

Zubní lekári žiadajú od VŠZP vyššie platby. Ak neuspejú, doplatia na to pacienti

BRATISLAVA / Komora zubných lekárov žiada od Všeobecnej zdravotnej poisťovne vyššie platby za pacientov, v opačnom prípade sa od januára i tak vysoké platby, ešte predražia. Od nového roka je amalgámová plomba zakázaná a alternatívne náhrady drahšie.

"Na Sneme zubných lekárov sme sa zhodli a žiadame od poisťovne navýšenie. Chceme o 10 percent viac," vyjadril sa prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík. Zubná obec si je vedomá, že sú mestá a obce, kde si ľudia zubára nemôžu dovoliť, pretože majú hlboko do vreciek. Je preto vraj aj v ich záujme, aby poisťovňa platby navýšila a ony získané peniaze premietnu do nižších nákladov pacienta. "Z celkového počtu 3000 zubných lekárov má asi 2000 zmluvu uzatvorenú s poisťovňami," poznamenal Moravčík. 

Podľa prezidenta zubných lekárov ak by poisťovňa výraznejšie navýšila platby za pacientov, s poisťovňami by zmluvy podpísali všetci zubní lekári. Dnes tak nerobia, lebo sa im to neoplatí. "Dnes dostaneme tak málo, že keď odpočítame materiál, cenu práce, cenu zdravotnej sestry tak z toho, čo preplatia nezaplatíme ani štvrtku materiálu," pokračoval Moravčík. Od januára pritom pacientom viac neponúknu ani lacnejšiu formu výplne zuba, pretože amalgámové plomby majú stopku."Vieme to nahradiť iným materiálom ale ten je drahší, a ak sa s poisťovňami nedohodneme, premietneme to do cien pre pacientov," upozornil prezident SKZL. 

"Do vyjednávania Všeobecnej zdravotnej poisťovni a komory lekárov nezasahujeme," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Hovoriť o navýšení je vraj priskoro, pretože rozpočet pre zdravotníctvo nebol schválený. "Rokovanie s komorou stále ukončené nie je, všetko závisí od finančných zdrojov," dodala k celej veci hovorkyňa VŠZP Martina Ostatníková. 

Lekári môžu pracovať v lepších priestoroch. Budovy už zastarané nemusia byť. Ministerstvo zdravotníctva sa rozhodlo lekárom a nemocniciam pomôcť:

Najčítanejšie správy