Oblačno
Bratislava
Rudolf
17.4.2024
Na post sudcu v Luxembrugu máme nového kandidáta. Doposiaľ žiaden neprešiel
Zdielať na

Na post sudcu v Luxembrugu máme nového kandidáta. Doposiaľ žiaden neprešiel

BRATISLAVA/LUXEMBURG / Slovensko má nového kandidáta na prestížny sudcovský post v Luxemburgu. Žiada sa ale podotknúť, že už štvrtého. Táto funkcia je totiž pre našich nominantov akoby zakliata. Ani jeden totiž napokon neprešiel prísnymi medzinárodnými kritériami.

Súdna rada zvolila už v poradí štvrtého kandidáta na prestížny sudcovský post- dodatočného sudcu Všeobecného súdu v Luxemburgu. Predchádzajúci traja neprešli Poradným výborom. Štvrtý kandidát, ktorý v pondelok zvíťazil, je právnik pôsobiaci pri Európskom súde pre ľudské práva - Michal Kučera. Podarilo sa mu presvedčiť 10 z 15 členov rady. Paradoxne, keď voľby prebiehali v januári 2018, presvedčil iba jediného uchádzača.

Scenár je zakaždým v podstate ten istý. Súdna rada odhlasuje adepta na post dodatočného sudcu v Luxemburgu a ten potom narazí na medzinárodný 
výbor 255. Jeho prísnym sitom nám za dva a pol roka neprešiel jediný  kandidát. Michal Kučera sľubuje, že tentoraz to bude iné: "Spravím úplne všetko preto, aby sme túto našu kliatbu kandidátov prekonali, a aby moja vlasť mohla byť na mňa hrdá," vyjadril sa Kučera.

Jeho protikandidátom bol Ján Mazák, ktorý sa uchádzal o post už šiestykrát. Skončil s 5 hlasmi. A po prvý raz došlo aj na francúzštinu: "Ak si to želáte, môžem sa vám predstaviť po francúzsky. Je pre mňa veľkou cťou, že tu môžem pred vami stáť." Neskrýval ale ani žiadne rozčarovanie. "Vlastne nevidím dôvody, keď si porovnáte, že súdny úradník zo Štrasburgu porazil bývalého predsedu Ústavného súdu, advokáta Súdneho dvora. V živote nesúdil, nikdy nesedel v talári," čudoval sa neúspešný kandidát Ján Mazák.  

Teraz ale bude všetko závisieť od vlády, či sa rozhodne Michala Kučeru nominovať, no aj od poradného výboru, ktorý bude mať hlavné slovo. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy