Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pellegrini o ministra Lajčáka prísť nechce. Rozhodne ale analýza týkajúca sa rokovania v Marakeši
Zdielať na

Pellegrini o ministra Lajčáka prísť nechce. Rozhodne ale analýza týkajúca sa rokovania v Marakeši

BRATISLAVA / O ministra zahraničia Lajčáka by premiér Pellegrini prišiel nerád. Napriek tomu má o jeho osude rozhodnúť analýza. Tá má povedať, či by nás fyzická účasť za rokovacím stolom v Marakéši k niečomu zaviazala, alebo nie. A zdá sa, že rozhodnutie budeme vedieť veľmi rýchlo.

​Po víkendových vyjadreniach premiéra Petra Pellegriniho je jasné, že sa čaká na analýzu z dielne ministerstva zahraničných vecí. Na základe nej sa rozhodne, či do Marakešu niekto pôjde alebo nie. Jednou zo zásadných podmienok ministra Miroslava Lajčáka je zotrvanie. "Nebudem sa rozhodovať na základe emócii alebo článkov. Chcem mať na stole jasnú informáciu, či nás to k niečomu zaväzuje alebo nie. Ak nás to zaväzuje, nikto zo Slovenska na ten samit nepôjde," vyjadril sa jasne premiér Pellegrini. 

​"Pán Lajčák prekračuje hranicu diplomatického slovníka, je členom vlády a musí parlament rešpektovať. SNS trvá na tom, že do Marakéšu nikto v mene SR nepôjde," vyjadrila sa v písomnom stanovisku Slovenská národná strana. Paradoxne SNS, ktorá má v rezorte vlastného štátneho tajomníka, pod ktorého spadá agedna OSN, žiada premiéra, aby kto a v akom mandáte v tejto veci Slovensko na pôde OSN zastupoval. "Pýtal som sa, kto má ktoré sekcie na ministerstve zahraničných vecí pod kontrolou, respektíve na starosti. V rámci organizačnej štruktúry má pán štátny tajomník za SNS pod kontrolou aj všetky tieto multilaterálne organizácie. Spadá tam aj OSN," poznamenal Pellegrini. 

Uznesenie národniarov o odmietnutí paktu má na rokovaní parlamentu bod 7, teda reálne sa k nemu poslanci dostanú v stredu alebo vo štvrtok. Ale ešte stále neobsahuje ustanovenie o tom, že do Marakéšu nemá nik ísť. 

Podľa informácii TV JOJ má premiér analýzu od ministerstva zahraničných vecí už na stole. Otázne teraz je, kto a či vôbec do Marakéšu pôjde. "Pokiaľ viem, minister Lajčák sa vyjadril, že nemusí za každú cenu tam ísť, ísť práve on. Prebiehajú teraz o tom ešte rokovania a prebiehali aj cez víkend," poznamenal Tibor Bastrnák, predseda poslaneckého klubu SMER-SD. 

"Nemyslím si, že by sme mali stratiť takéhoto špičkového diplomata len na základe nejakej dohody alebo nedohody o Marakéši. Pevne verím, že sa mi podarí pána ministra presvedčiť," dodal premiér Peter Pellegrini. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy