Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Most-Híd žiada od Danka vyvodenie osobnej zodpovednosti, Smer sa ho zastal
Zdielať na

Most-Híd žiada od Danka vyvodenie osobnej zodpovednosti, Smer sa ho zastal

BRATISLAVA / Most-Híd žiada, aby Andrej Danko vyvodil osobnú zodpovednosť za kauzu, ktorá sa týka jeho rigoróznej práce. Predseda parlamentu zverejnil svoju rigoróznu prácu po tom, ako sa konala mimoriadna schôdza, na ktorej opozícia chcela odvolať.

Predseda parlamentu Danko čelí medializovaným podozreniam o tom, že jeho rigorózna práca je plagiátom. "Vzhľadom na zverejnené informácie by mal predseda Národnej rady SR prijať osobné rozhodnutie," uviedla hovorkyňa Most-Híd Klára Debnár. Danka vyzvali na odchod z postu predsedu NR SR aj predstavitelia viacerých opozičných strán.

Tretí koaličný partner, strana Smer-SD ale za Dankom stojí. "Pre stranu SMER – sociálna demokracia je Andrej Danko legitímnym predsedom Národnej rady Slovenskej republiky, ktorého zloženie vzišlo zo slobodných demokratických volieb," uvádza sa v stanovisku strany. 

Podľa opozície je Dankova rigorózna práca plagiátom zozbieraným z piatich kníh. Vyčítajú mu aj to, že na konci chýba záver a podľa ich slov je v nej nedostatok vlastných myšlienok. 

​Denník N vo štvrtok priniesol informáciu, že práca Andreja Danka je plagiátom. Uvidol to na základe analýzy. Denník tvrdí, že Danko vykradol päť kníh. Práci chýba záver či zoznam použitej literatúry. 

Nebudú skúmať len Dankovu prácu, bude ich viac

Komisia, ktorá bude skúmať aj rigoróznu prácu predsedu Národnej rady Andreja Danka, potrebuje dostatočný čas na kvalitnú analýzu. Uviedol to po stretnutí s prezidentom Andrejom Kiskom dekan Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Michal Turošík. Tiež doplnil, že pozná meno oponenta konkrétnej rigoróznej práce, no nechcel jeho meno bližšie konkretizovať. Na otázku, čo nastane v prípade, že sa potvrdia medializované informácie o tom, že Dankova práca je plagiátom, nechcel odpovedať, pretože podľa jeho slov nie je potrebné predbiehať udalosti. "Musíme počkať na závery komisie, ktorá potrebuje dostatočný čas na to, aby všetky skúmané záležitosti kvalitne zhodnotila," uviedol Turošík.

Danko zatiaľ komunikuje prostredníctvom svojho hovorcu, ktorý odkazuje, že si predseda parlamentu počká na oficiálne výsledky komisie jeho domovskej univerzity. Tie by mali byť známe 10. januára. Podľa opozície by sa mal Danko vzdať titulu JUDr., ale aj funkcie predsedu parlamentu. Ak tak nespraví, opozícia je pripravená zvolať ďalšiu mimoriadnu schôdzu napriek tomu, že tá posledná nedopadla úspechom. 

Zo správania sa predsedu Národnej rady Slovenskej republiky a predsedu Slovenskej národnej strany Andreja Danka sa podľa hnutia Sme rodina – Boris Kollár od začiatku ukazuje, ako si predstavuje pomoc ľuďom. "Pamätáme si na podozrenia z rozkrádania na ministerstve školstva, pôdohospodárstva a podozrivo utajované obchody na ministerstve obrany. Je evidentné, že podvody sú súčasťou života Andreja Danka aj v súkromí, čoho príkladom je aj nekončiaca kauza okolo jeho rigoróznej práce. Z tohto dôvodu takýto človek nemá v politike čo robiť," píše sa v stanovisku hnutia.

Podpredsedníčka NR SR za stranu Sloboda a Solidarita Lucia Ďuriš Nicholsonová na dnešnej tlačovej besede vyzvala Danka, aby okamžite odstúpil z postu predsedu NR SR, stiahol sa z verejného života Slovenskej republiky a aby na vlastné náklady nechal odstrániť titul JUDr. pred jeho menom zo všetkých verejných častí NR SR, kam ho nechal za verejné peniaze vytesať. Ako dodala, ak Danko neodstúpi, začnú zbierať podpisy na ďalšiu mimoriadnu schôdzu parlamentu s jediným bodom programu - odvolanie Andreja Danka z postu predsedu NR SR.

Opozícia chcela odvolať Danka už v utorok 6. novembra na mimoriadnej schôdzi parlamentu. Poslanci však neschválili program schôdze. Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti vyzýva Danka, aby ešte dnes vyvrátil obvinenia Denníka N z falšovania rigoróznej práce, alebo vrátil titul JUDr. a vzdal sa funkcie predsedu NR SR. V normálnych krajinách podľa OĽaNO pre plagiátorstvo politici podávajú demisie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy