Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Slovensku je viac ako 4-tisíc chránených dielní a pracovísk
Zdielať na

Na Slovensku je viac ako 4-tisíc chránených dielní a pracovísk

Zdroj: supz.sk

Ich zoznam je zverejnený na webovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, www.upsvar.sk spolu s dokumentmi k podpore zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím.

Na Slovensku je spolu 4 307 chránených dielní a pracovísk. Ich zoznam je zverejnený na webovej stránke Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, www.upsvar.sk spolu s dokumentmi k podpore zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím a katalógom výrobkov a služieb chránených dielní.

Informovala o tom Lucia Gvozdjáková z neziskovej organizácie Agentúra podporovaného zamestnávania, ktorá spolupracuje s 33 chránenými dielňami.

Gvozdjáková uviedla, že cieľom ich agentúry je umiestňovanie ľudí so zdravotným postihnutím do pracovného procesu. Upozornila zároveň, že občanov so zdravotným postihnutím sa nesnažia umiestňovať len v chránených dielňach, ale aj na voľnom trhu práce.

V minulom roku sprostredkovali zamestnanie 76 klientom, z toho šiestim v chránených dielňach a ostatným v nemocnici, kľúčovej službe, Baumaxe, Kooperatíve, v hoteli Holiday In, vo Wurthe, Tatrabanke, Allianzi, v ostatných poisťovniach či novinových stánkoch.

Chránená dielňa a chránené pracovisko je zriadené fyzickou alebo právnickou osobou, kde pracuje najmenej 50 percent občanov so zdravotným postihnutím, ktorých pokles vykonávať zárobkovú činnosť je väčší ako 40 percent. O invalidite a miere poklesu vykonávať zárobkovú činnosť rozhoduje Sociálna poisťovňa alebo útvar sociálneho zabezpečenia podľa Zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov.

Ako ďalej informovala Gvozdjáková, tieto pracoviská sú určené pre tých, ktorí nie sú schopní nájsť si zamestnanie na otvorenom trhu práce. Takisto však aj tie, na ktorých sa občania so zdravotným postihnutím zaškoľujú. Na týchto pracoviskách sú podľa Gvozdjákovej pracovné podmienky vrátane nárokov na pracovný výkon prispôsobené zdravotnému stavu občanov so zdravotným postihnutím.

Za zriadenie chráneného pracoviska sa považuje aj zriadenie jednotlivého pracovného miesta, ktoré bolo vytvorené alebo prispôsobené zdravotne postihnutému občanovi. 

Chránená dielňa či pracovisko sú určené najmä na pracovné uplatnenie občanov so zdravotným postihnutím, ktorým zamestnávateľ nemôže poskytnúť vhodné zamestnanie na iných pracoviskách. Môžu tu pracovať aj občania, ktorým sa poskytuje získanie odborných zručností, a zamestnanci, ktorí pre ohrozenie zdravia nie sú dočasne spôsobilí vykonávať doterajšie zamestnanie, ak pre nich zamestnávateľ nemá iné vhodné zamestnanie.

Informácie o registrácii a zozname chránených dielní možno nájsť aj na webovej stránke Slovenskej únie podporovaného zamestnávania www.supz.sk.

Zdielať na

Najčítanejšie správy