Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovenské tradície pohltili učebne. Žiaci sa im začali učiť
Zdielať na

Slovenské tradície pohltili učebne. Žiaci sa im začali učiť

MALATINÁ / Vďaka regionálnej výchove spoznávajú školáci v oravskej dedine slovenské tradície. Dozvedajú sa, aký bol život kedysi, aj to, že bežné veci, ktoré kupujeme v obchodoch, v minulosti bežné neboli.

Deti sa v škole učia regionálnu výchovu. Už chodba v škole slúži ako praktická učebňa. Sú tu ešte stále funkčné krosná a školáci dobre vedia, na čo kedysi slúžili. Bez problémov vymenujú všetky časti tohto dreveného mechanického stroja. 

Žiaci sa však o ľudových zvykoch učia najmä v triede, ktorá je pre tento predmet doslova stvorená. Pôsobia v nej, akoby sedeli medzi oravskými dreveničkami. A to vďaka obrazu na stene. "Namaľoval ho bývalý pán učiteľ, okolo roku 1993, keď sa začínala regionálna výchova na našej škole," uviedol riaditeľ školy Peter Harmat. 

Žiaci učiteľku pozorne počúvali počas toho, ako rozprávala o spôsobe spracovávania ľanu. Deti základnej školy na tejto hodine spoznávali v čom bol život ľudí v minulosti zložitejší. "Aby vedeli, že nie všetko sa dá kúpiť. AJ takú banálnu vec ako je nitka, si museli predkovia v minulosti vyrobiť," vysvetlila učiteľka regionálnej výchovy Mária Ševčíková.



Vojna proti mobilom v školách. Ako to vidia pedagógovia?

Súvisiace články

Najčítanejšie správy