Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sloboda tlače a odvaha odhaľovať pravdu. Otec Jána Kuciaka prevzal mimoriadne ocenenie
Zdielať na

Sloboda tlače a odvaha odhaľovať pravdu. Otec Jána Kuciaka prevzal mimoriadne ocenenie

BERLÍN / Ján Kuciak dostal v Nemecku významné ocenenie in memoriam za slobodu tlače. Zlatú Viktóriu udeľuje Asociácia nemeckých vydavateľstiev. Cenu prevzal jeho otec Jozef, ktorý cez slzy priznal, že radšej by bol so synom doma.

Sloboda tlače a odvaha odhaľovať pravdu - tieto posolstvá zazneli viackrát na udeľovaní cien Zlatá Viktória v Berlíne. Asociácia nemeckých vydavateľstiev udelila ocenenie za slobodu tlače Jánovi Kuciakovi a maltskej novinárke Dafné Karuanovej Galiciovej, ktorú tiež zavraždili pre jej novinársku prácu. Sošku pre zavraždeného novinára prevzal jeho otec Jozef Kuciak, ktorý neskrýval dojatie i smútok. "Bolo to ozaj dojemné, obával som sa , že ten záver ani nedokončím," povedal otec Jána Kuciaka. 

​Cenu za svoje politické aktivity si odniesla nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá nedávno oznámila svoj odchod z politiky. V ďakovnej reči si aj ona uctila zavraždených novinárov. "Aby novinári mohli pracovať slobodne, musia byť oslobodení od strachu, vyhrážok a násilia. To musí byť nad záujmami tých, čo pohŕdajú slobodou. Je preto príznačné, že nemeckí vydavatelia si cenou Zlatej Viktórie posmrtne uctili Daphne Galiciovú z Malty a Jána Kuciaka zo Slovenska," vyjadrila sa nemecká kancelárka.

​Ján Kuciak a zavraždená maltská novinárka si in memoriam vyslúžili niekoľkominútový potlesk postojačky od všetkých prítomných. Kuciakovi rodičia prišli aj so Zlaticou Kušnírovou, mamou Martiny - zavraždenej snúbenice Jána Kuciaka. "Radšej by sme boli s nimi v Mači, jak v Berlíne. Dakedy mám výčitky, že mohla tá ich výchova byť iná a a boli by žili. A takto vidíte, človek sa snažil vychovať dobre, spravodlivo a jak to dopadlo. Moc peňazí a zlo zvíťazilo," povedala Zlatica Kušnírová, matka zosnulej. 

Napriek tomu, že Kuciakovci aj Zlatica Kušnírová cítia veľkú podporu verejnosti, tvrdia,a že na Slovensku sa od vraždy nič výrazne nezmenilo. Pokoj by im prinieslo vyšetrenie káuz o ktorých Ján písal a hlavne vypátranie toho, kto si vraždu ich detí objednal. Martinina mama je presvedčená, že ani jej smrť nebola náhodná: "Oni veľmi dobre vedeli, že keby toto Jankovi urobili, mali by v nej veľkú hrozbu, ona vedela to, čo my nevieme," povedala. "To bude trvať dlhú dobu kým sa celá tá mašinéria očistí. Ja osobne spolieham na to, že pán Kočner, ak by bol odsúdený, začne hovoriť," dodal Jozef Kuciak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy