Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podpaľača žilinskej papierne budú stíhať vo väzbe
Zdielať na

Podpaľača žilinskej papierne budú stíhať vo väzbe

Rozhodnutie súdu je právoplatné, lebo obvinený bývalý zamestnanec dodávateľskej firmy i prokurátor sa vzdali sťažnosti. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Podpaľač, ktorý založil v nedeľu večer rozsiahly požiar v papierni Metsä Tissue (bývalé Tento) v Žiline, pôjde do vyšetrovacej väzby. Rozhodol o tom žilinský okresný súd.

Rozhodnutie súdu je právoplatné, lebo obvinený bývalý zamestnanec dodávateľskej firmy i prokurátor sa vzdali sťažnosti. ČTK o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Ivana Lukšová.

"Dôvodom (rozhodnutia súdu) bola obava, že obvinený sa bude vyhýbať trestnému stíhaniu, pretože nemá stále bydlisko a hrozí mu vysoký trest," dodala Lukšová. Žilinčanovi za zločin všeobecného ohrozenia hrozí v prípade dokázania viny pred súdom až 15 rokov väzenia.

Obvinený 44-ročný muž, ktorý spôsobil škody za 10 miliónov eur (asi 325 mil. Sk), sa chcel podľa polície pomstiť za svoje prepustenie a za údajne nízke zárobky zamestnancov firmy.

Podpaľač sa do fabriky dostal na svoj služobný preukaz, i keď ho pred dvoma týždňami z práce prepustili. Muž si so sebou údajne priniesol aj alkohol, ktorý pred založením požiaru vypil. Potom vybral zapaľovač, ktorým postupne zapaľoval ochranné fólie na papierenských výrobkoch. Podľa polície sa k podpaľačstvu priznal.

V dvoch skladoch, ktoré oheň zničil, údajne horelo zhruba 25 miliónov kotúčov toaletného papiera. Spoločnosť už skôr informovala, že požiar zničil viac dvojtýždňovú výrobu závodu. Pri požiari sa nikto nezranil a podarilo sa tiež zachrániť výrobnú linku.

Žilinská papiereň patrí do fínskej skupiny Metsä Tissue. Vyrába toaletný papier, hygienické vreckovky, kuchynské utierky a servítky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy