Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Gál: Stratený spis v kauze Technopol obnovili, darí sa nám
Zdielať na

Gál: Stratený spis v kauze Technopol obnovili, darí sa nám

BRATISLAVA / Kauza Technopol Servis pokračuje. Minister spravodlivosti Gábor Gál uviedol, že spis je obnovený. Vyjadril sa tak v rozhovore pre denník SME. Na Okresnom súde Bratislava I. zmizlo pred niekoľkými dňami zo spisu k tejto kauze spájanej s Kočnerom, 300 strán dokumentu. Podľa Gála môžu byť tieto časti kľúčové.

Veľká časť zmiznutého spisu v kauze Technopol Servis je obnovená. V rozhovore pre TV SME to povedal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). "Darí sa nám veľmi dobre, čo sa týka nahradenia chýbajúcich dokumentov. Doplnili sme už 90 percent vecí, čo chýbali," povedal Gál. Minister v rozhovore pripustil, že spis mohol ukradnúť niekto zo súdu, ale zdôraznil, že je to len jedna z alternatív. "Ak vieme všetko nahradiť, tak si nikto nepomohol," dodal s tým, že človek, ktorý spis vykradol, "musel byť, s prepáčením, sprostý."

Zároveň priznal, že spis ešte nie je obnovený celý a medzi chýbajúcimi dokumentami môžu byť aj také, ktorú budú pre prípad veľmi dôležité. Gábor Gál v celej veci ešte 23. októbra podal trestné oznámenie. Či v celom prípade bude niekto niesť zodpovednosť, zatiaľ jasné nie je. 

Ako uviedol denník SME predsedníčka Okresného súdu Bratislava I Anna Kašajová už vypočula všetkých pracovníkov súdu a sudcov, ktorí so spisom pracovali. Ich výpovede zaznamenala do spisu, s ktorým bude následne pracovať ministerstvo spravodlivosti a polícia. Súd v celej veci nariadil rekonštrukciu spisu ešte 12. októbra. 

Stratené časti spisu

Kašajová sa vyjadrila, že v rámci rekonštrukcie už súd oslovil účastníkov konania, aby do spisu doložili kópie listín. Časť stratených dokumentov súdu posunulo samotné ministerstvo, ktoré si ich oskenovalo v čase, kedy vyšetrovalo sudkyňu Repákovú. Kópie ďalšej časti stratených dokumentov sa podarilo dohľadať v súvisiacich súdnych spisoch, niektoré zvyšné listiny bude možné podľa Kašajovej vypýtať od iných štátnych úradov. Množstvo ďalších častí sa podarilo obnoviť z elektronického súdneho spisu. Ide hlavne o elektronické súdne rozhodnutia a elektronické doručenky. "Podľa mojich vedomostí nechýba žiaden kľúčový dôkaz ani žiaden originál listiny," poznamenala Kašajová. Čo sa týka sudkyne Repákovej, rozhodovala v prípade v prospech skupiny okolo Kočnera a to aj nezákonným spôsobom. Skutoční vlastníci firmy okolo podnikateľa Pavla Páveka sa tak vlastnej firmy domáhajú zbytočne. 

Známi podnikateľa Kočnera

V kauze Technopol Services ide o dva vežiaky a majetok vo výške 20 miliónov eur. Mali im ju ukradnúť známi Mariana Kočnera, ktorých polícia už obvinila z krádeže akcií, z prania špinavých peňazí a z porušenia povinností pri správe cudzieho majetku. Schému vzťahov medzi jednotlivými aktérmi kauzy odhalil Ján Kuciak pred dvomi rokmi. "Prišiel na to, že Kočner má prepojenie na skupinu, ktorá ovládla firmu Technopol," povedala Zuzana Petková z nadácie Zastavme korupciu. Tým istým ľuďom pritom ale paradoxne súd odobril prevzatie akcií Technopolu. Práve tá časť spisu zmizla. "Je to spis, v ktorom bolo už v minulosti rozhodnuté v prospech skupiny, ktorá ovládla Technopol, podľa nášho názoru v rozpore so zákonom,"  povedal partner advokátskej kancelárie TaylorWessing Radovan Pala, ktorý zastupuje skutočných vlastníkov firmy. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy