Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zmizlo 300 strán spisu v kauze Technopol Servis spájanej s Kočnerom
Zdielať na
Krimi

Zmizlo 300 strán spisu v kauze Technopol Servis spájanej s Kočnerom

BRATISLAVA / Na Okresnom súde Bratislava I. zmizlo zo spisu ku Kočnerovej kauze Technopol Servis 300 strán dokumentu. S informáciou o zmiznutí prišiel denník SME. Uviedli to právnici, ktorí si spis išli pozrieť. Súd je zatiaľ v informáciách zdržanlivý.

Takmer tristo strán súdneho spisu v známej kauze Technopol Services zmizlo z justičného paláca podľa ministra spravodlivosti Gábora Gála ešte koncom leta. S informáciou prišiel ako prvý denník SME. Doteraz ale nik nedal trestné oznámenie. Ide pritom o prípad, kde figurujú známi Mariána Kočnera. "Chýbajú strany 43 až 330. Podám trestné oznámenie, to nie je normálne, že sa to stalo a treba vyvodiť osobnú zodpovednosť," uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál. 

Zmiznutie časti spisu potvrdil aj partner advokátskej kancelárie TaylorWessing Radovan Pala, ktorá v sporoch o Technopol Servis zastupuje skutočných vlastníkov okolo podnikateľa Pavla Páveka. Práve im mali ukradnúť firmu známi Mariana Kočnera. "My sme to zistili nahliadnutím do spisu len v pondelok," povedal Pala. 

Schému vzťahov medzi jednotlivými aktérmi kauzy odhalil Ján Kuciak pred dvomi rokmi. "Prišiel na to, že Kočner má prepojenie na skupinu, ktorá ovládla firmu Technopol," povedala Zuzana Petková z nadácie Zastavme korupciu. 

"Ak neverím na náhody, toto nie je otázka bezpečnostných opatrení ale toho, že niekto konal tak, ako nemal," povedala bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. V kauze Technopol Services ide o dva vežiaky a majetok vo výške 20 miliónov eur. V tejto veci už polícia obvinila ľudí blízkych Mariánovi Kočnerovi, a to z krádeže akcií, z prania špinavých peňazí a z porušenia povinností pri správe cudzieho majetku.

Tým istým ľuďom pritom ale paradoxne súd odobril prevzatie akcií Technopolu. Práve tá časť spisu zmizla. "Je to spis, v ktorom bolo už v minulosti rozhodnuté v prospech skupiny, ktorá ovládla Technopol, podľa nášho názoru v rozpore so zákonom," povedal Pala. 

"S Mariánom Kočnerom buď podnikali alebo je tam advokát, ktorý figuruje v jeho kauzách," povedala Petková. Figuruje tam aj žena, od ktorej Kočner kúpil dom v Bernolákove. Presne ten, ktorý nedávno prehľadalo špeciálne komando. Šéfka nadácie Zastavme korupciu s novinárom Adamom Valčekom navyše prišli na to, že krátko po prevzatí Technopolu na Kočnerov účet prišlo pol milióna eur. Ten ale zatiaľ obvinený nie je. "Keby nemal s Technopolom žiaden obchodný vzťah, tak ja nevidím dôvod, prečo by mu na účet chodili peniaze," dodala Petková. 

Predsedníčka súdu nechce do ukončenia vyšetrovania vec komentovať a ani to, či voči sebe alebo podriadeným vyvodí zodpovednosť. Cez hovorcu len odkázala, že o zmiznutí spisu sa dozvedela pred dvoma týždňami. "Dňa 12. októbra dala príkaz na rekonštrukciu spisu," povedal hovorca Krajského súdu Bratislava Adamčiak. 

"Otázne je, či vieme zrekonštruovať celý spis, lebo chýba časť, ktorá môže byť dôležitá pre výsledok celého proces," uviedol Gál, ktorého dopĺňa Pala: "Môže to značne zdržať súdne konanie".

Existuje fenomén justičnej mafie, potvrdzuje to zmiznutie časti spisu, tvrdí SaS

"Žiadame ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby dôsledne využil všetky svoje právomoci a napomohol na Okresnom súde Bratislava I obnoviť poriadok a zákonnosť. Zmiznutie spisu znamená vedomé zamedzovanie priechodu spravodlivosti," uviedol poslanec a tímlíder SaS pre spravodlivosť Alojz Baránik. Doplnil, že ide o nehoráznosť, ktorá vrhá zlé svetlo na všetkých poctivých sudcov, a to nielen na Okresnom súde Bratislava I. 
Podľa SaS sa aj týmto činom znova potvrdzuje, že vlády Roberta Fica odovzdali Slovensko zlodejom, bezcharakterným chamtivcom i s jeho justíciou, prokuratúrou a políciou. "Vyčistenie tohto Augiášovho chlieva vyžaduje obrovské úsilie všetkých čestných ľudí v našej krajine, ale aj mocenskú zmenu. Tá musí prísť po nasledujúcich parlamentných voľbách," dodal podpredseda SaS a tímlíder strany pre vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť Ľubomír Galko.

S Kočnerom to od väzby ide dole vodou

Meno kontroverzného podnikateľa sa na verejnosti prvýkrát objavilo v roku 1992 - išlo o kauzu Technopol. Pred dvadsiatimi rokmi to bola kauza Gamatex a pokus o ovládnutie televízie Markíza. Do väzby sa Marian Kočner dostal až pre zmenky Markízy, cez ktoré chcel získať takmer 70 miliónov. Obvinený podnikateľ je v takzvanej preventívnej väzbe. Tá sa na obvinenú osobu uvalí pre dôvodné obavy z toho, že by na slobode mohla pokračovať v trestnej činnosti.

Odkedy sa ale podnikateľ do väzby dostal, objavuje sa jeho meno v súvislosti s viacerými prípadmi, okrem iného aj v spojitosti s vraždou Jana Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy