Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Katastrofálny stav hrádze v Gabčíkove. Do decembra musia postaviť novú
Zdielať na

Katastrofálny stav hrádze v Gabčíkove. Do decembra musia postaviť novú

GABČÍKOVO / Na hrádzi pri Gabčíkove sa objavili 3 metrové diery. Pred štyrmi rokmi sa pritom snažili zlepšiť jej stabilitu. Problém už skúmajú odborníci, no vodohospodári musia konať okamžite. Do Vianoc budú musieť postaviť 100 metrov dlhú, úplne novú hrádzu.

Stavba, ktorá má chrániť okolité obce pred prípadnou povodňou dnes pripomína ementál. "Objavili sme 20 – 30  dier, je tu nejaká chyba, vada pravdepodobne. Sú to zvislé diery, čiže je to spôsobené ľudskou činnosťou, nie nejakou zvieracou," vyjadril sa Pavel Frankovský zo Slovenského Vodohospodárskeho Podniku. Ochranná hrádza pri starom koryte Dunaja bola postavená v 90-tych rokoch pri výstavbe vodného diela Gabčíkovo. Pred 4 rokmi ju bolo potrebné zastabilizovať. Objavilo sa totiž mäkkého podložie, ktoré v čase jej výstavby nebolo zaznamenané.  

"Momentálne my nevieme, nakoľko je stabilná, alebo nestabilná táto hrádza, preto bude vypracovaná expertíza," poznamenal Jozef Dúcz, riaditeľ SVP. Na 50 metrovom úseku hrádze tak budúc musieť skontrolovať 463 dier. Presne toľko ich bolo vyvŕtaných pri sanácii za takmer 270- tisíc eur. Do dier sa na spevnenie hrádze vháňala zmes cementu a vody až do 10 metrovej hĺbky. Pri pravidelnej údržbe hrádze sa do jednej z nich prepadlo koleso traktora. "Momentálne zisťujeme rozsah poškodení a dôvod poškodení," pokračoval Dúcz.

V zime možno očakávať zrážky skôr vo forme snehu, vďaka čomu by povodeň nemala hroziť. V opačnom prípade by musel byť na tomto úseku vyhlásený 3. stupeň povodňovej aktivity. "Sú to anomálie, ktoré budeme musieť nejakým spôsobom riešiť. Dovtedy musíme vybudovať okružnú hrádzu, aby tento úsek bol zabezpečený pred povodňami," dodal riaditeľ SVP. Päť metrov od päty pôvodnej hrádze má tak v najbližších týždňoch vyrásť ochranný bajpas.

Pozrite si reportáž o bobrej hrádzi z plastu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy