Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Martinská deklarácia oslávil 100 rokov. Pôvodný návrh sa nezachoval
Zdielať na

Martinská deklarácia oslávil 100 rokov. Pôvodný návrh sa nezachoval

BRATISLAVA / V utorok bude jednorazový štátny sviatok. Pred 100 rokmi, teda 30. októbra 1918 totiž predstavitelia slovenskej inteligencie prijali v Martine deklaráciu, ktorou sa prihlásili k československej štátnosti. Jedným z dôležitých aktérov bol evanjelický farár Samuel Zoch.

Autorom pôvodného návrhu textu Deklarácie slovenského národa bol totiž práve Zoch. "Dňa 29. októbra tam boli také prvé predporady, tak Zoch prišiel už s hotových konceptom deklarácie, ale my nevieme ako v skutočnosti jeho koncept vyzeral, vzhľadom k tomu, že ona bola potom pozmenená," povedal riaditeľ Slovenského historického ústavu Matice slovenskej Ivan Mrva.

Samuel Zoch bol nielen biskupom, ale aj politikom či náboženským spisovateľom. V pondelok mu v hlavnom meste odhalili bustu, a to na budove, v ktorej v roku 1919 pôsobil ako prvý slovenský župan Bratislavy. Aktivity 28. októbra v Prahe a 30. októbra v Martine neboli nijako koordinované, no predstavitelia oboch národov už dlhodobo chystali nejakú formu spoločnej štátnosti. "30. októbra sa stretli predstavitelia slovenského národa aj slovenskí politici s tým, že oni nevedeli o tom, že dva dni skôr vyhlásili Československú republiku," uviedol vedec Historického ústavu SAV Michal Kšiňan. 

V súčasnosti sme už zvyknutí na to, že rôzne významné udalosti sledujeme naživo, pred sto rokmi samozrejme tie možnosti šírenia boli výrazne obmedzenejšie. "Deklarácia vyšla vo všetkých slovenských periodikách tej doby, prvé ju publikovali Národné noviny, potom s odstupom Slovenský týždenník, ktorý vychádzal v Budapešti, no a vylepovali sa plagáty po mestách a po dedinách," dodal Mrva. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy