Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ženy majú o pätinu nižší plat ako muži. Na Slovensku sa tento trend zhoršuje
Zdielať na

Ženy majú o pätinu nižší plat ako muži. Na Slovensku sa tento trend zhoršuje

BRATISLAVA / Kým v ostatných krajinách Európskej únie sa platové nožnice medzi mužmi a ženami zbližujú, na Slovensku je trend opačný. Ukázal to dlhý desaťročný prieskum Európskej komisie. Menej ale zarábajú ženy v celej únii, nie je to tak len u nás. Je to dlhodobý problém, ktorý chce Brusel zmeniť. Zatiaľ to ale zostáva viac-menej len pri chcení.

Platová nerovnosť je problém celej Európskej únie, no na Slovensku obzvlášť. "Prepadli sme sa o sedem priečok, na 26. pozíciu z 28 krajín Európskej únie," povedala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková. Slovenské ženy pritom so svojimi platmi nedosahujú ani európsky priemer. Na Slovensku zarábajú o 18 percent menej ako muži. "Zlou správou je, že dátum platovej rovnosti je stále rovnaký, 3. november. Ženy v Európe oproti mužom prakticky dva mesiace pracujú zadarmo," povedala eurokomisárka pre otázky nerovnosti pohlaví Věra Jourová.

Podľa prieskumu máme ešte ďalší problém. "V ostatných krajinách sa to mierne zvyšovalo, u nás sa to ako v jedinej krajine, znižovalo," dodala Buchláková. Dôvodov je viacero, a to materstvo, diskriminácia či práca v horšie platených odvetviach. 

Prečo ženy zarábajú stále menej ako muži?

Podľa eurokomisárky, ktorá má na starosti aj otázky rovnosti pohlaví za to môže aj spôsob života. Potom ale máme ďalšiu kategóriu žien, ktoré pracujú na rovnakých pozíciách ako muži, lenže ich plat je rozdielny. V týchto prípadoch sa stáva, že zamestnávateľ, ak prijíma na rovnakú pozíciu chlapa, tak jeho funkcia sa volá asistent riaditeľa, v prípade ženy je to už sekretárka. Robia to isté, no majú rôzny plat. Európska legislatíva pritom jasne hovorí, že za rovnakú prácu má byť rovnaká pláca aj v prípade pohlaví."Môže sa obrátiť na inšpektorát bezpečnosti práce. To je orgán, ktorý musí v každom prípade zasiahnuť, pretože platí antidiskriminačný zákon," povedala slovenská europoslankyňa Monika Smolková. 

Najväčšie rozdiely medzi platmi mužov a žien sú v profesii finančný poradca, kde muž zarába viac až o 31 percent, nasleduje kuchár a konzultant. Zmenšovať tieto pomyslené nožnice má aj povinné zverejňovanie platov. Podľa pracovných agentúr je to už cítiť. "Momentálne je už viac takých pracovných pohovorov, kde sa až tak nevyjednáva o plate, ale rovno sa tam hlási uchádzač, ktorý už vie že bude zarábať toľko, koľko bolo uvedené v danom inzeráte," povedala hovorkyňa portálu Profesia.sk Nikola Richterová.

Najďalej sa so svojou legislatívou dostal Island. Firmy, ktoré majú 25 a viac zamestnancov sa pravidelne musia podrobovať auditu zo štátu.Ten skúma, či za tú istú prácu majú muži a ženy rovnakú výplatnú pásku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy